Eppo van Nispen in RadioReuzen

Op zijn werkkamer in het kleurrijkste gebouw van het Media Park zit hij letterlijk op honderden, duizenden, tienduizenden uren legendarische radio. En als geen ander vindt hij belangrijk dat al dat moois bewaard blijft, maar vooral ook dat het toegankelijk is en dat het beluisterd blijft worden. Daarom aarzelde Eppo van Nispen tot Sevenaer geen moment om de uitnodiging aan te nemen om in een speciale aflevering van de podcastserie RadioReuzen aan te schuiven om veel moois te laten horen. Nota bene in zijn eigen Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid.

Het grote publiek kent Van Nispen tot Sevenaer inmiddels, doordat hij regelmatig te zien in in de talkshow Op1. Hij kan daar smakelijk vertellen bij prachtige fragmenten die hij opdiept uit het archief van Beeld en Geluid. Daarbij gaat het over historische televisie- en filmfragmenten.

Maar wat heeft hij met radio? Dat blijkt al snel heel veel te zijn. Als deskundige praat hij overRadio Oranje, Radio Herrijzend Nederland en de rol van de omroepen in de oorlog. Of over devoetbalverslagen van Han Hollander en later Theo Koomen en Jack van Gelder. En over hoe programma’s zoals Mastklimmen de Nederlandse taal hebben verrijkt. Maar Eppo blijkt ook groot liefhebber te zijn. Hij roemt deAvondspits, luisterde als jochie met een oortje stiekem naar Germaine Groenier en hoorde thuis ook heel vaak Raden Maar met Kees Schilperoort. En waarom mag Candlelight van Jan van Veen niet ontbreken in zijn lijstje? En wat deed hij zelf als radioredacteur bij deNieuwsshow met Wim Bosboom en Mireille Bekooy, later Ellen Brusse?

RadioReuzen aflevering 38 is opgenomen tijdens de wereldrecordpoging non-stop podcastopnemen in Beeld en Geluid tijdens de Dutch Mediaweek van 1 tot 9 oktober. Er is een record gevestigd met 153 uur podcasten, Bert Kranenbarg nam anderhalf uur van de estafette op zich.

Eerder al maakte Bert Kranenbarg in deze serie portretten over ondermeer Met het oog op morgenCappuccino van Sjors Fröhlich, De Meurders Methode over Felix Meurders, Ochtendshows met Edwin Evers, de Arbeidsvitaminen, Radionieuws en de Dik Voormekaarshow. Al deze gesprekken zijn als uitgebreide podcast terug te luisteren via nporadio5.nl/RadioReuzen en de bekende podcastkanalen.

BertOp5 met Eppo van Nispen tot Sevenaer, donderdag 13 oktober, 16-18 uur, KRO-NCRV, NPO Radio 5.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*