EO zendt documentaire ‘Broertje’ over Harry de Winter uit in verband met zijn overlijden

In verband met het overlijden van producent en programmamaker Harry de Winter zendt de EO donderdagavond de documentaire Broertje uit. In deze film, gemaakt door Natascha van Weezel, maakt De Winter, samen met zijn broer Micha, een bijzondere reis door Duitsland. De broers wandelen vanaf voormalig concentratiekamp Sachsenhausen bij Berlijn circa 100 kilometer naar het stadje Havelberg. Hiermee treden ze letterlijk in de voetsporen van hun vader, chemicus Max de Winter. Hij legde dezelfde tocht af in mei 1945. De film heeft als onderwerp de oorlogsgeschiedenis van de ouders Max en Bertine de Winter, verteld door Harry en zijn broer Micha.

De film is opgenomen in 2022, op dat moment was Harry al ernstig ziek. Broertje zou eigenlijk later dit jaar uitgezonden worden, maar is sneller afgemaakt om deze als in memoriam voor Harry te kunnen tonen. In verband met het overlijden is de film nu eenmalig te zien op donderdag 9 maart.

Heft in eigen handen

Nadat vader Max de Winter door het Rode Leger was bevrijd uit Sachsenhausen, wilde hij zo snel mogelijk terug naar Nederland. Niet in de laatste plaats om te achterhalen of zijn vrouw, Chelly Francken, nog in leven was. Zelfs na wekenlang wachten, bleef de hulp van de Nederlandse autoriteiten uit. Daarop besloot Max het heft in eigen handen te nemen: hij vertrok naar het Westen, te voet. Sterk vermagerd en verzwakt bereikte hij het plaatsje Havelberg aan de Elbe. Aan de overkant van de rivier werd hij opgevangen door het Amerikaanse leger. 

Holocaust

Toen de broers Harry en Micha na de dood van hun ouders een landkaart vonden met daarop de route van Sachsenhausen naar Havelberg, vatte Micha het plan op voor een reconstructie van deze wandeling. Harry heeft zich nooit al te veel met de Tweede Wereldoorlog willen bezighouden en weigerde. Maar sinds zijn ernstige ziekte is dat veranderd. In de zomer van 2022 gaan de broers dan ook op pad. Tijdens de reis blikken ze terug op hun leven én dat van hun veerkrachtige ouders. Want ondanks de verschrikkingen die zij beiden doormaakten, hebben zij hun zoons nooit willen belasten met hun hartverscheurende ervaringen tijdens de Holocaust.

De film wordt uitgezonden door de Joodse Programmering van de EO en is gemaakt door Natascha van Weezel en ingesproken door Micha de Winter.

De film is donderdagavond 9 maart eenmalig te zien op NPO 2. Op 3 mei volgt een herhaling op de eigenlijke uitzenddatum. Vanaf dat moment is de film ook via NPO Start te kijken.

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*