Ellie Lust laat Roze in Blauw ontheemd achter

Een insider binnen de politie: “Het was een soort ‘Lust-show’ geworden. Dat zij nu kiest voor een televisie-loopbaan, kan ik me voorstellen. Al tijdenlang werd zij vanwege haar bijverdiensten in de media ‘Ellie Klust’ genoemd.”

Het was een schot in de roos toen het netwerk binnen de Amsterdamse politie jaren geleden werd opgericht. Vanaf de eerste dag was het een succes. Het netwerk Roze in Blauw, bestaande uit agenten die zelf LHBT-er zijn, was bij de start direct een succes. Inmiddels zijn er in het hele land Roze in Blauw-teams. Jarenlang was politiewoordvoerder Ellie Lust roze voorzitter en gezicht van het Amsterdamse netwerk. De Gaykrant meldt dat haar plotselinge vertrek het netwerk uiteen lijkt te vallen. Tot verbijstering van velen is het volledige bestuur van plan af te treden. “Dit is een grote terugslag.”

Een insider binnen de politie die De Gaykrant (naam bij redactie bekend) achter de schermen sprak, zegt onomwonden: “Dat is altijd het gevaar als iemand zo wordt geassocieerd wordt met een club. Kijk maar eens naar Merkel en Pechtold. Lust was het vleesgeworden ‘roze gezicht’ van Roze in Blauw geworden. Leuk voor de bühne maar er zitten natuurlijk meer mensen achter. Het was een soort ‘Lust-show’ geworden. Dat zij nu kiest voor een televisie-loopbaan, kan ik me voorstellen. Al tijdenlang werd zij vanwege haar bijverdiensten in de media ‘Ellie Klust’ genoemd”.

Hoofdcommissaris Pieter-Jaap Aalbersberg was bepaald ‘not amused’ over de belangenverstrengeling en heeft de Roze in Blauw-voorzitter het mes op de keel gezet: blijven maar dan geen televisie-ambities meer uiten of gewoon gaan. Lust koos voor het laatste.

Deze week kwam naar buiten dat het voltallige bestuur van plan is af te treden. “Dat het rommelt binnen Roze in Blauw is duidelijk. En dat is geen goed teken natuurlijk.” Het Amsterdamse raadslid Jan-Bert Vroege (D66) maakt zich grote zorgen over de ontwikkelingen. Vroege heeft onder meer diversiteit en anti-discriminatiebeleid in zijn portefeuille. Twee weken geleden stelde hij vragen in een raadsvergadering aan burgemeester Halsema die als korpsbeheerder verantwoordelijk is voor de openbare orde: “Zij antwoordde heel laconiek. Mijn zorgen werden zo’n beetje weggewuifd.” Roze in Blauw wordt overigens gerund door vrijwilligers: “Het zijn agenten die in hun vrije tijd aangiftes door LHBT-ers opnemen en die ondersteunen.”

Hij is bang dat de opgedane kennis en kunde door de vervelende ontwikkelingen wegvallen: “Als de gewone Roze in Blauw-agenten ook massaal met dit vrijwilligerswerk stoppen, dan valt het hele netwerk in elkaar, dan kunnen LHBT+ Amsterdammers nergens meer terecht in geval van hate crimes.”

Bron: De Gaykrant

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*