Eka Tanjung: Van Wereldomroeper naar Voetbalmakelaar

Net als vele anderen bij de media hebben zijn sollicitatiebrieven hem tot nu toe geen baan opgeleverd. Binnenkort moet hij beslissen of hij verder gaat als ZZP’er of dat hij nog een tijd op zoek blijft naar een vaste baan. Een overstap van journalist in loondienst naar ZZP ‘er vindt hij moeilijk. Tot november 2012 is Eka Tanjung werkzaam geweest bij de Indonesische Redactie van Radio Nederland Wereldomroep. Naast zijn wekelijkse radioprogramma voor jongeren was hij ook sportverslaggever. In die hoedanigheid heeft hij een uitgebreid netwerk binnen de voetbal- en badmintonwereld in Nederland en Indonesië opgebouwd. Toen hij bij de Wereldomroep werkte, schreef hij veel over voetbal en dat doet hij nu nog op zijn eigen website www.sepakbolanda.com. Hij gold als de specialist op het gebied van Nederlandse voetballers met een Indonesische achtergrond. Nu hij werkloos is, wil hij deze ervaring gebruiken om zijn geluk te beproeven als ‘voetbalmakelaar’. 

Eka probeert jonge Indonesische voetballers te interesseren om tegen betaling een korte periode in Nederland te trainen. Hij heeft toegang tot bekende grote namen in de Nederlandse  voetbalwereld. En dat helpt. Zijn plan was de reis, verblijf en trainingen voor de jonge voetballers helemaal te organiseren. Dit betekent dat hij ook vervoer en verblijf moet regelen. Tot nu toe is het hem gelukt een paar jonge voetballers over te laten komen. Het loopt niet storm, hij kan er nog niet van leven. Hoewel hij duidelijk voor ogen heeft hoe hij zijn plan als voetbalbemiddelaar wil ontwikkelen, is het in de praktijk niet zo eenvoudig. Als journalist ben je niet getraind om zakelijk te denken. Onlangs heeft hij op het laatste moment een annulering ontvangen van een groep kandidaten. “Kijk, dat moet niet te vaak gebeuren, daardoor krijg ik een slechte naam. Ik heb hier ook afspraken die ik moet nakomen.” 

In de afgelopen periode heeft hij zijn plannen een aantal keren moeten bijstellen. Als de ouders van die jonge voetballers mee komen, moet je ook voor hen een programma hebben. Er komen zelfs vragen of het mogelijk is een pelgrimsreis te maken vanuit Indonesië naar Mekka via Europa. Een pasklaar antwoord heeft hij niet. Al met al is het niet eenvoudig. Toen hij nog bij de Wereldomroep werkte, had hij zekerheid en hoefde hij zich alleen op de inhoud te concentreren. Als ZZP ‘er heeft Eka ervaren hoe het is om met heel veel aspecten te maken te krijgen. Er valt heel veel te organiseren en daarnaast moet je op de hoogte zijn van de geldende regels. Een lastig onderdeel van dit alles is dat je moet zorgen dat je je geld binnen krijgt. Je hebt geen zekerheid noch regelmaat. “Ik moet alles goed afwegen om verder te gaan”, want hij heeft een gezin met twee jonge kinderen, de kachel moet roken en iedere maand moet hij zijn hypotheek aflossen. Hij heeft wel lef! 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*