Eerste uitzending met crowd sourced ondertiteling

Dinsdag 23 december

Op Eerste Kerstdag zendt themakanaal NPO Best voor het eerst een programma uit dat met hulp van een vrijwilliger is ondertiteld: een kerstaflevering van Zeg ‘ns AAA. Ondertiteld door vrijwiller Jolita Kroon uit Swolgen. NPO startte in oktober met een pilot om programma’s ‘crowd sourced’ te ondertitelen voor doven en slechthorenden.

NPO onderzoekt de mogelijkheden om door te gaan met deze wijze van ondertitelen. “Het is nu nog een pilot. Over een paar maanden beslissen we of we ermee doorgaan”, vertelt NPO-woordvoerder Babet Verstappen desgevraagd. Zo ja, dan zal de NPO op zoek gaan naar meer vrijwilligers.

Jolita Kroon is één van de vrijwilligers die zich hebben aangemeld voor het pilotproject om te helpen met het toegankelijk maken van oude TV-programma’s zoals Ook dat nog!, De Stoel en 12 steden, 13 ongelukken. Kroon werkt als professioneel gebarentolk. Ze meldde zich aan bij het Help888-project van de NPO.

Een team van 25 vrijwilligers heeft een training gekregen waarin ze leerden hoe er met de computer, vanuit huis, tekst ingevoerd kan worden die de basis vormt voor ondertiteling. Bij het maken van de ondertiteling wordt gebruik gemaakt van automatische spraakherkenning. De teksten die worden gegenereerd door de spraakherkenner is de basis waarmee de vrijwilliger aan de slag gaat.

De kwaliteit van de ondertitels wordt gewaarborgd door de medewerkers van NPO Ondertiteling TT888. Die doen nog een redigeer- en corrigeerslag, voordat de titels worden toegevoegd aan de televisie-uitzendingen.

De NPO wil graag haar hele archief ondertitelen om ook doven en slechthorenden de mogelijkheid te geven om van televisieklassiekers te genieten. Het gaat om oude programma’s die op dit moment worden herhaald op NPO Best. Programma’s die toen ze voor het eerst werden uitgezonden, nog niet waren ondertiteld.

De crowd-sourced ondertitelde Kerstspecial van Zeg ‘ns AAA is op 25 december om 20:15 uur te zien op het themakanaal NPO Best.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*