Dutch Podcast Awards komt met nieuwe opzet

Vandaag begint een nieuwe editie van de Dutch Podcast Awards. De awards, een initiatief van BNR, worden sinds 2018 jaarlijks uitgereikt. In deze zesde editie heeft de verkiezing heeft een compleet nieuwe opzet gekregen.

Er worden deze keer twee soorten prijzen uitgedeeld: 14 juryprijzen en 1 publieksprijs. Bij de juryprijzen worden de genomineerden én de winnaar bepaald door een vakjury. Deze vakjury bestaat uit 16 onafhankelijke juryleden. Publiekstemmen worden niet langer meegewogen in de beoordeling. Vanaf vandaag kunnen podcastmakers en -uitgevers hun podcast aandragen voor een nominatie, via dit webformulier.

Duidelijke criteria

Juryleden beoordelen de podcasts op basis van duidelijke criteria die voor elke categorie zijn vastgesteld. Op 9 oktober worden per categorie 5 genomineerden bekendgemaakt. Dan volgt een nieuwe juryronde. Dit proces gaat op dezelfde manier als waarop ‘The Best Picture’ bij de Oscars tot stand komt. De categoriewinnaars krijgen op maandagavond 6 november in het Instituut voor Beeld & Geluid hun felbegeerde award. 

Daarnaast is er 1 publieksprijs. Tussen maandag 9 en vrijdag 27 oktober kan het Nederlandse publiek haar stem uitbrengen op een podcast naar keuze. Hierbij geldt het simpele principe van: de meeste stemmen gelden. 

Deze editie ziet er dus anders uit dan voorgaande jaren. ‘We hebben dit gedaan in goed overleg met vrijwel alle belangrijke podcastuitgevers van Nederland’, zegt BNR-hoofdredacteur Marc Adriani. ‘Het is een duidelijke kwaliteitsslag. Op deze manier zijn de awards een betere afspiegeling van wat er in de branche wordt uitgegeven.’ 

Andere categorieën

Nieuw zijn ook de categorieën. Niet langer thema’s maar het ambacht is leidend. Zo zijn er vanaf nu awards voor onder meer de beste dagelijkse podcast, de beste chatcast, het beste interview en de beste journalistieke productie. Een overzicht met de 13 verschillende categorieën is hier te lezen.

De juryleden

Voor deze editie zijn er 16 juryleden, afkomstig van verschillende uitgevers. Het juryproces is op een manier samengesteld waarmee het niet mogelijk is om eigen podcasts te beoordelen.

Lieke Malcorps, Dag en Nacht Media

Joep van der Laan, Mindshare

Annewil Neervens, Het Financieele Dagblad

Camiel van Houdt, de publieke omroep

Marvin Jacobs, Airborn Audio

Kadija Kabba, DPG Media

Richard den Haring, Studio14

Wendy Beenhakker, BNR Nieuwsradio

Koos Tervooren, Microphone Media

Iddo Havinga, NRC Audio

Joost Koning, Broadcast Magazine

Dinja Pannebakker, onafhankelijk jurylid

Mischa Blok, NPO Radio 1

Tim Niehe, Tonny Media

Noortje Veldhuizen, De Stroom Podcasts

Corinne van Duin, Volkskrant Podcasts

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*