Documentaire Louis van Gaal in twee delen te zien bij MAX

De documentaire Louis van filmmaker Geertjan Lassche wordt in twee delen uitgezonden bij MAX en bevat ook nieuwe scènes die in de bioscoopversie niet te zien waren. Maar liefst drie jaar lang wordt Louis van Gaal gevolgd tijdens werk- en privémomenten. Het eerste deel van dit intieme portret van de bondscoach is te zien op donderdag 10 november om 21.30 uur bij MAX op NPO 1.


Louis van Gaal en Truus | © Doxy/MAX

Hij is één van de beste voetbaltrainers die ons land ooit gekend heeft én de man over wie iedereen een mening heeft. In de film Louis schetst filmmaker Geertjan Lassche een uniek portret van Louis van Gaal. Hij blikt terug op hoogte- en dieptepunten in zijn kleurrijke leven. Aan bod komt zijn carrière, maar ook zijn achtergrond en gezinsleven. We zien de bondscoach onder meer kerst vieren met familie, thuis op de bank aan de wijn met Truus maar ook de eerste fysieke problemen bij de fysiotherapeut. Nog nooit kwam een camera zo dichtbij het persoonlijke leven van Louis van Gaal. 

Compleet beeld
Door de gesprekken die hij heeft met nationale en internationale voetbalsterren, maar ook met zijn vrouw Truus en dochters ontstaat een compleet beeld. Niet alleen van het fenomeen Van Gaal en zijn ongekende loopbaan maar ook van de bijzondere man, echtgenoot, vader en opa achter het veelbesproken imago. In het eerste deel vertelt Van Gaal over zijn jeugd en opleiding en blikt hij terug met onder meer Edgar DavidsRonald en Frank de Boer en Luís Figo. Ook komen Truus en zijn twee dochters aan het woord. De film kende een succesvolle bioscooprelease en behaalde al snel de status van Kristallen Film.  

Geertjan Lassche: “Louis van Gaal was, is en blijft een mediafenomeen. Iedereen heeft een mening over hem. In de research merkte ik dat zo’n mening ook veel zegt over het referentiekader van degene die hem becommentarieert. Maar staan we nog wel open voor het bijstellen van een mening? Ik had het voorrecht om Louis meer dan drie jaar van dichtbij te ervaren en filmen. Ik leerde dat je vooral authentiek moet zijn, zonder vooropgezette ideeën, om dichtbij hem te komen. Uiteindelijk is de conclusie van mijn filmische observatie dat het niet gaat om de vraag of zijn imago wel klopt, maar wie hij nog meer is dan zijn welbekende imago.”

Over Geertjan Lassche
Filmmaker en onderzoeksjournalist Geertjan Lassche (1976) won al vele prijzen en in 2020 kreeg hij de titel Journalist van het Jaar 2020, vanwege een door hem bedacht programma tijdens de uitbraak van Corona: Frontberichten. Ook maakt hij eerder films over sport-gerelateerde onderwerpen zoals Hemelbestormers (IDFA 2014), Niemand Kent Mij (over Thomas Dekker) en Zwart IJs.

De film Louis is een initiatief van Omroep MAX in coproductie met DOXY Films en is mede tot stand gekomen dankzij de financiële ondersteuning van het NPO-fonds, Netherlands Filmproduction Incentive en CoBO.


Louis (deel 1)
Donderdag 10 november
Om 21.30 uur bij MAX op NPO 1

Louis (deel 2)
Donderdag 17 november
Om 21.30 uur bij MAX op NPO 1

1 Comment

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*