Diversiteit in de media weer in discussie

Ook tijdens een debat over diversiteit in de media, eerder deze week in Amsterdam, werd het weer eens vastgesteld. Journalisten, zeker ook bij de omroepen, hebben zelden een niet-westerse achtergrond. 3 procent op grote nieuwsredacties, terwijl 11,7 procent oorspronkelijk niet uit Nederland komt.

Volgens de Universiteit van Amsterdam heeft verder 5 tot 6 procent van de afgestudeerde journalisten een niet-westerse achtergrond. Dat wordt bevestigd door enkele journalistenopleidingen. De Correspondent gaat nu actief scouten op andere opleidingen dan de Scholen voor Journalistiek.

Divers samengestelde reacties kunnen de achtergronden bij het nieuws verdiepen. Maar het is ook weer geen garantie dat je daarmee ook betere berichtgeving krijgt, meende hoogleraar Mediastudies Mark Deuze. De hoofdredacties, ook bij de omroep, zien de situatie als onvermijdelijk en  doen er dus weinig aan.

Boezem
Onderzoeks- en reportagejournalist Sjors van Beek is van mening dat allochtone studenten ook eens de hand in eigen boezem moeten steken. “Zich ‘gewoon’ in het vak storten en ontdekken hoe mooi dat is – ook al verdient het dan geen drol? Moeten ze misschien worden overgehaald in plaats van voorgetrokken?”

“Kunnen we de stereotiepe slachtofferrol toch eens even achter ons laten, en éérst eens uitzoeken wat de werkelijke oorzaken zijn? En wellicht gewoon accepteren dat allochtonen geen zin hebben om ‘schrijfvee’ te worden?”

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*