Deze week uitspraak over plannen KRO gebouw verwacht

Deze week is een uitspraak van de Raad van State te verwachten in de zaak rond de sloop- en bouwplannen van het voormalige KRO gebouw aan de Emmastraat. Op 29 september jl. werd voor het laatst over een omgevingsvergunning voor de gedeeltelijke sloop van het KRO-complex en de plannen voor de bouw van 85 appartementen en een parkeergarage gesproken tijdens een zitting van de Raad van State.

Het college van Burgemeester en wethouder hebben voor deze sloop- en bouwplannen een omgevingsvergunning verleend.

Hier zijn de Hilversumse Historische Kring Albertus Perk, de Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Het Cuypersgenootschap en een aantal inwoners van Hilversum bij de Raad van State in beroep gegaan, nadat de bezwaren eerder bij de rechtbank Midden-Nederland ongegrond werd verklaard. In afwachting van een definitieve uitspraak op hun hoger beroep, verzoeken zij de voorzieningenrechter van de Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State om de omgevingsvergunning te schorsen, zo schrijft de Raad van State.

Hierover doet de Raad van State deze week uitspraak, zo blijkt uit onderzoek van Spreekbuis.nl

Het sloop- en bouwplan houdt in dat het entreegebouw van de KRO en een uitbreiding die in 1954 werd gedaan worden gerestaureerd. De geluidsstudio zal worden gesloopt en herbouwd als woongebouw. De Hilversumse Historische Kring Albertus Perk, de Erfgoedvereniging Bond Heemschut, Het Cuypersgenootschap en een aantal inwoners van Hilversum hebben vooral bezwaar tegen de sloop van de monumentale geluidsstudio. Volgens hen heeft het gemeentebestuur niet onderzocht of het mogelijk was de studio een andere bestemming te geven en heeft vanaf het begin vastgestaan dat de studio gesloopt zou worden. Ook zouden er volgens hen al voldoende woningen gebouwd worden in Hilversum en is het bouwplan ‘te massaal, te volumineus en te hoog’.

Rond 4 april dit jaar dreigde al het begin van de sloopplannen nadat de projectontwikkelaar Stebru in een brief aan omwonenden in die week sloopwerkzaamheden aankondigden. De Hilversumse Historische Kring Albertus Perk heeft toe direct de huidige voorlopige voorziening aangevraagd, waarover de Raad van State nu zes maanden later uitspraak zal doen.

Het KRO gebouw aan de Emmastraat is sinds 2005 Rijksmonument.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*