De top 10 allertijden van Martijn Muijs

Van 5 tot en met 13 december staat Radio Veronica in het teken van de lijst der lijsten: de Top 1000 Allertijden. Spreekbuis.nl vroeg aan Veronica dj Martijn Muijs wat zijn ultieme top tien uit de Top 1000 is. 

Voor de radio dj was het nog knap lastig om zo’n lijst samen te stellen: “Het is gelukt hoor, maar wát een opgave om zo’n lijstje samen te stellen. Niet te doen eigenlijk. Want Nirvana staat er niet in. En The Beatles niet. En de Beach Boys ook niet. Of persoonlijke favorieten zoals Elvis Costello, The Waterboys of Aretha Franklin. Allemaal niet. Dit is dus een soort van top 10 allertijden….”, aldus Muijs

1. Bob Dylan – Like A Rolling Stone
Muijs: “De klap waarmee dit nummer begint, zie ik ook als symbolische klap: de steen in de vijver van de popmuziek, die op dat moment in 1965 samen te vatten is met Obladi oblada, lalalala live goes on. Daar stond ineens dit tegenover: een zanger die nauwelijks een zanger te noemen valt die sneert How does it feel, to be on your own, like a complete unknown? Een liedje van 6 minuten bovendien, daar wisten ze zich ook al geen raad mee. Revolutie in de popmuziek, zowel muzikaal als inhoudelijk. Inspiratie voor The Beatles en nog velen na hen.”

2. Sam Cooke – A Change is gonna come
Muijs: “Amerika. Het land van de onbegrensde mogelijkheden, tenzij je zwart was. Je kan je bijna niet meer voorstellen dat er 50 jaar geleden nog rassenscheiding was daar. En ook nu nog worden de littekens van discriminatie en ongelijkheid regelmatig open gehaald. Maar Sam Cooke verwoordt hier de hoop op een betere toekomst; dit is de soundtrack bij het wachten op een betere wereld. Toen Obama president werd was dit nummer vaak te horen. Heel even dachten we dat de wereld mooier zou worden, inmiddels weten we beter. Maar we blijven hoop houden, want A change is gonna come.” 

3. Radiohead – Street Spirit
Muijs: “Het album OK Computer vind ik het allerbeste album uit de 90s, maar mijn favoriete nummer van Radiohead is van het album daarvoor, The Bends. Ook een topplaat, met dit als afsluitende hoogtepunt.” 

4. Don Henley – New York Minute
Muijs: “In plaats van Hotel California doe ik deze van Don Henley. Minstens zo mooi. En sinds 9/11 met een beladen bijbetekenis: in a New York minute, everything can change.” 

5. Prince – Let’s go crazy
Muijs: “En in plaats van Queen doe ik dan iemand anders van koninklijke huize: Prince. Purple Rain is natuurlijk de klassieker, maar om niet alleen maar trage plaatjes in deze lijst te proppen: Let’s Go Crazy!”

6. Jeff Buckley – Hallelujah
Muijs: “Eeuwig zonde dat die jongen een rivier inliep en nooit meer terug kwam. Wie weet wat voor onwaarschijnlijk moois hij nog had gemaakt als hij was blijven leven. Aan de andere kant: voor de mythevorming is het goed en op je hoogtepunt stoppen is niet iedereen gegeven. Dat hele album, Grace, is van voor tot achter briljant. Van snoeiharde gitaren tot deze fluisterstille versie van Leonard Cohen’s Hallelujah. Zelden was de cover beter dan het origineel. En die stem van Jeff. De operazanger onder de popmuzikanten. Echt niet normaal als je zo mooi kan zingen.” 

7. Paul Simon – Diamonds on the soles of her shoes
Muijs: “Graceland is één van mijn favoriete albums of all time. Dit nummer is de beste combinatie van alle ingrediënten van dat album: Afrika en Amerika.”

8. Johnny Cash – Hurt
Muijs: “De comeback van Johnny Cash, de American Recordings. Allemaal even prachtig, maar wat ik vooral bijzonder vind is dat hij bekende en soms uitgekauwde nummers, zoals Bridge over troubled water en One van U2 een totaal nieuwe lading geeft. Zo ook bij dit nummer dat oorspronkelijk van Nine Inch Nails is. Dit klinkt letterlijk pijnlijk; je hoort Johnny op het randje van leven en dood staan en met zijn laatste krachten dit nummer zingen. Om te janken zo mooi.”

9. Curtis Mayfield – Move on up
Muijs: “Liedjes met toeters, altijd fijn. En van deze wordt ik het meest blij. Beetje ondergewaardeerde soulzanger die echt een heleboel fijne platen heeft gemaakt. Deze dan het liefst in de extended version: 9 minuten lang swingen!”

10. Fleetwood Mac – Songbird
Muijs: “De avond van de dag van Nationale rouw na de ramp met vlucht MH17 zal ik niet snel vergeten. Die avond deed ik m’n radioprogramma, maar alles was uiteraard anders die dag. Geen grappen en grollen, maar een aangepast programma. Luisteraars deelden in m’n programma hun gedachten en droegen liedjes aan. Eén daarvan kende ik eigenlijk niet zo goed, maar toen ik het draaide viel het helemaal op z’n plaats. Dit is zo verschrikkelijk mooi. Kippenvel tot in je tenen. Met stip in mijn lijstje van favoriete liedjes of all time. Ik draai het zo nu en dan eens, en daarna komt er even helemaal niks meer…”

Lees mee met de lijst of download hier de lijst als .pdf. Wil je meer weten over de lijst? Check dan de facts, lees meer over de populairste artiesten of kijk wat dit jaar de oudste & nieuwste hits in de lijst zijn. Kun je geen genoeg krijgen van de Top 1000 Allertijden? Bekijk de Top 1000 Allertijden dan nu ook op Veronica TV of geniet via via Spotify van de beste hits ooit gemaakt! 

Beluister hier de top 10 van Martijn Muijs via Spotify:

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*