De Perstribune maakt Radiomoment van 2019 bekend

Het sport- en mediaprogramma De Perstribune van Omroep MAX op NPO Radio 1 maakt komende zondag het Radiomoment van 2019 bekend. Een deskundige jury van radioprominenten maakt tussen 13.00 uur en 13.30 uur bekend welk radiomoment dit jaar het meest tot de verbeelding sprak. De tien genomineerden zijn inmiddels bekend.

De jury bestaat uit dj’s en presentatoren van de populairste ochtendprogramma’s op de Nederlandse radio:  Jurgen van den Berg (NPO Radio 1), Jan-Willem Roodbeen (NPO Radio 2), Sander Hoogendoorn (3FM), Margriet Vroomans (NPO Radio 4), Jeroen van Inkel (NPO Radio 5), Bas van Werven (BNR Nieuwsradio), Marieke Elsinga (Qmusic), Mark Labrand (Radio 538), Dennis Ruyer (Radio Veronica) en Jeroen Nieuwenhuize (Radio 10).

Onder leiding van de vaste Perstribune-mediadeskundige Ron Vergouwen zijn de jurlyleden op zoek gegaan naar het radiomoment van dit jaar. Daarbij zijn de fragmenten langs de kwaliteitslat gelegd. Er is daarbij onder meer gekeken (of eigenlijk ‘geluisterd’) naar: mooi, lelijk, grappig, ontroerend, tenenkrommend, indrukwekkend en/of maatschappelijke relevantie. Kortom: beklijvend.

Het jurywerk heeft tijdens de kerstdagen een lijst met 10 genomineerden opgeleverd, waarop de meest memorabele radiomomenten van 2019 staan. De jury is op dit moment aan het vergaderen om te bepalen wie van de tien wordt verkozen tot radiomoment van 2019.Beluister hier een compilatie van de 10 genomineerde momenten.

In alfabetische volgorde:

Danny Vera
NPO Radio 2: Danny Vera maakt indruk met een live-versie van Rollercoaster en belandt mede daardoor in de NPO Radio 2 Top 2000. Danny Vera bezorgt toeschouwers en luisteraars kippenvel met een live uitvoering van “Rollercoaster” bij de WNF-collecteweek op een camping voor NPO Radio 2. Rob Stenders is degene die dit lied al eerder op deze zender begint te draaien en het zorgt, o.a. met deze live-uitvoering, uiteindelijk mede voor zijn hoge notering (hoogste nieuwe binnenkomer ooit) in de Top2000.

DWDD 100 Jaar Radio
NPO Radio 1: DWDD viert 100 jaar Radio. Het is zo’n leuk idee: de viering van 100 Jaar Radio op zowel radio als tv live uitzenden via een speciale uitzending van De Wereld Draait Door. Zo’n beetje alle radiogrootheden zijn aanwezig, maar toch is er vooral veel kritiek. Het is inhoudelijk rommelig, radiomicrofoons zijn lelijk in beeld, een radiospelletje krijgt wel erg veel zendtijd en een necrologie met alleen maar beelden ontgaat alle radioluisteraars.

Frits Spits
NPO Radio 1: Frits Spits rommelig verkozen tot radiomaker van de eeuw in Met Het Oog Op Morgen. In Met Het Oog Op Morgen op 28 oktober een belangrijk moment: de verkiezing van de belangrijkste man uit 100 Jaar Nederlandse Radio. Met in de studio kanshebbers Frits Spits, Edwin Evers en Felix Meurders. Frits wint, maar dat spannende moment verloopt wel heel erg ongemakkelijk en enorm rommelig.

Giel Beelen 
Radio Veronica: Giel Beelen openhartig over relatiebreuk. Een opmerkelijk moment: Giel vertelt openhartig over zijn gesneuvelde relatie en besluit er een lied over te zingen. Het is kwetsbaar, heel erg vals gezongen, tegelijk ook een beetje vreemd, maar ook echt en eerlijk.

Langs de Lijn En Omstreken
NPO Radio 1: vrouw fopt presentatoren Langs de Lijn En Omstreken. Verwarring alom. De redactie en presentatoren Henk van Steeg en Herman van der Zandt van Langs de Lijn En Omstreken bellen met turnster Naomi Visser, maar het blijkt heel iemand anders. Later blijkt: ze zijn gefopt…

Mieke van der Weij
NPO Radio 1: Mieke van der Weij stemloos in Met Het Oog Op Morgen. Mieke van der Weij won dit jaar de felbegeerde Reissmicrofoon. Ze is er erg blij mee en wil erover vertellen bij Met Het Oog Op Morgen. Maar juist dan werkt haar belangrijkste instrument, haar stem, niet mee.

Morad El Ouakili
NPO Radio 1: Racistische beller Mario krijgt ruimte in Gaan! In het nachtprogramma Gaan! op NPO Radio 1 krijgt een beller die zich Mario noemt alle ruimte om ideeën over ‘jodengespuis’ de ether in te slingeren. Excuses volgen en het wakkert een hevige discussie aan of en hoe gefilterd dit soort meningen dagelijks op de radio belanden en hoe de kwaliteit van de begeleiding van jonge presentatoren in de nacht is.

Paul de Leeuw
BNR Nieuwsradio: Paul de Leeuw vs. Wybren van Haga. Een informatief gesprek op BNR Nieuwsradio tussen gasten Paul de Leeuw en politicus Wybren van Haga ontspoort volledig als Paul zijn woede over Van Haga’s handelen niet meer onder controle heeft. Dat alles onder toeziend oog van The Friday Move-presentator Wilfred Genee en co-host Dennis van der Geest.

Peter Heerschop
Radio 538: emotionele column Peter Heerschop over drama in Utrecht. Peter Heerschop keert na 3 maanden (eenmalig) terug in de 538 Ochtendshow omdat hij een emotionele column wil uitspreken over de tram-aanslag in Utrecht. Het raakt luisteraars diep en zorgt later voor zijn definitieve terugkeer in het programma.

Timur Perlin
NPO Radio 2: Timur vs. luisteraar Dave. Timur Perlin maakt ruzie met een beller in het kader van zijn ‘Radiovergevingsdienst’. Er ontstaat veel ophef, luisteraars spreken er schande in kranten en op social media. Timur biedt zijn excuses aan en BNNVARA beaamt: dit had nooit zo mogen worden uitgezonden.

De Perstribune
Elke zondag van 12.00 tot 14.00 uur
Bij MAX op NPO Radio 1
www.maxvandaag.nl | www.nporadio1.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*