De Onvergetelijke Luisterlijst

Op 6 november is het precies 100 jaar geleden dat Hanso Idzerda de allereerste radio-uitzending verzorgde. Om dit te vieren presenteren NPO Radio 1 en NPO Radio 5 de Onvergetelijke Luisterlijst.

Vanaf dit weekend kunnen luisteraars stemmen op spraakmakende fragmenten, markante radiomakers en legendarische programmatitels. De Onvergetelijke Luisterlijst bestaat uit 100 radio-hoogtepunten, van muziek, spelletjes tot journalistiek.

Op 6 november wordt de Top 10 van de Onvergetelijke Luisterlijst bekendgemaakt op NPO Radio 1 en NPO Radio 5. 

De lijst is samengesteld door een commissie van radiokenners onder leiding van oud-radiodirecteur Jan Westerhof. “Dat was razend moeilijk”, aldus Westerhof. “We zijn begonnen met de legendarische momenten, daarna hebben we een keuze gemaakt uit toonaangevende programma’s en tot slot hebben we een rij personen uitgekozen die zo belangrijk zijn geweest, dat ze moeten worden genoemd.” 

Westerhof plaatst ook graag een relativerende kanttekening. “Lijstjes maken is leuk, maar ook altijd arbitrair. Deze jury heeft voor deze lijst gekozen, maar iedere radioluisteraar of radioliefhebber heeft zo zijn eigen lijst die de ‘playlist’ van zijn of haar leven is.”

Gezicht, maar bovenal stem van de Onvergetelijke Luisterlijst, is radiocoryfee Frits Spits. Als ambassadeur staat hij de komende weken stil bij tal van ‘radiomonumenten’ in verschillende programma’s op NPO Radio 1 en NPO Radio 5.

De stemlijst werd gelanceerd op vrijdag 4 oktober, tussen 20.30 en 21.30 uur. Op NPO Radio 1 presenteren Mischa Blok en Margje Fikse live vanuit Beeld en Geluid in Hilversum, waar Het Grote 100 Jaar Radio Festijn plaatsvindt. Bert Kranenbarg doet op NPO Radio 5 verslag.

6 Comments

  1. Even iets anders. De poll op deze pagina. Je kan er helaas niet bij reageren maar wil er toch iets over zeggen. Al eerder ging het over dit onderwerp op deze pagina. Ik zou eigenlijk willen dat er een groter project van gemaakt zou worden.

    De poll heeft als stelling: Is het merk Veronica haar glans verloren? Mijn antwoord was uiteraard JA. En het is heel jammer dat het zo is. Veronica kan die glans weer een beetje terug krijgen als men in dit geval bij Talpa doet met het merk waarvoor het staat. Het is eigenlijk een raadsel waarom SBS ooit de naam gekocht heeft. Om er vervolgens nooit echt iets mee te doen. Ook qua radio loopt het niet echt lekker en doen Radio 10 en 538 eigenlijk succesvoller wat Veronica zou moeten doen. Terwijl Veronica qua naam het sterkste merk is wat Talpa in huis heeft. Een merk met hele geschiedenis. Hoewel het nooit meer zo zou worden als in de zeezender tijd vind ik dat het verhaal van Veronica toch door moet gaan en is het Talpa’s taak om het merk weer groot en sterk te maken.

    • Ik heb gestemd. Maar toen ik er 10 had aangevinkt en opgestuurd, zag ik er meteen nog een paar, die ik er ook best op had willen zetten. Zo’n poll nodigt nogal uit tot impulsief reageren. Bij de “Hart & Ziellijst” van Radio 4 ging ik helemaal de mist in. Toen klikte ik meteen na mijn eerste keuze al “Stap 2” enz. aan, waardoor ik slechts 1 item heb kunnen inzenden, terwijl ik nog 19 mogelijkheden over had. Ik ben “SM beperkt”, geloof ik!

  2. Hoe is het mogelijk dat Jan Westerhof aan ’n commissie leiding geeft, nog wel als deskundige . Alleen op grond van ’n paar jaar baasje spelen voor Radio 1 . Deze zelfde Jan Westerhof is de man geweest die Radio 1 de nek om wilde draaien door géén muziek meer te laten horen in NOS programma’s als Langs de Lijn, Radio Tour de France , Met het Oog op Morgen en Radi-O-lympa . Alleen om zijn persoonlijk visie pushen. Inderdaad, ik was de muzieksamensteller bij NOS radio van 1976 tot juli 2006 . Derhalve vond ik het nare ,niet deskundige, man . Hij dacht nooit aan bv. de 1.5 miljoen luisteraars van Radio Tour, of de 800.000 luisteraars van Langs de Lijn. Of iedere avond de 500.000 mensen die naar het Oog luisterden .

    • Persoonlijk vind ik dat er sowieso teveel sport(flitsen) op NPO Radio 1 zijn: het is echt een SPORT- en nieuwszender geworden in plaats van andersom. Een plaatje tussendoor mag van mij wel, maar dan moeten de praatjes ook wel beter.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*