De nieuwe omroepconcurrenten

Gister werd al geschreven dat staatssecretaris Dekker van plan is de NPO open te stellen voor nieuwe externe televisie- en radiomakers. Dit zou moeten zorgen voor meer onderscheidende programma’s vanuit de NPO. De nieuwe programma’s mogen maximaal de helft van het programmabudget omvatten. Naast onafhankelijke TV-producenten hebben ook andere contentproducerende partijen kans op zendtijd. Denk bijvoorbeeld aan uitgevers, culturele instellingen en goede doelen. 

Positieve geluiden
De meerderheid van de tweede kamer is het met de plannen van Dekker eens. VVD-Kamerlid Elias, noemt het huidige omroepbestel verzuild en vermolmd en noemt het noodzakelijk dat andere tv- en radiomakers de kans krijgen hun programma’s uit te zenden. Ook PVDA-Kamerlid Mohandis is positief te spreken over het plan om meer concurrentie voor de publieke omroep te creëren. Er zouden op deze manier meer kansen komen voor talentvolle televisiemakers. Positieve geluiden vanuit de politiek dus, maar hoe staan de onafhankelijke televisieproducenten tegenover het nieuws dat ze mogen gaan concurreren met de programma’s op de publieke omroep? 

Samenwerken en concurreren
Sandor Janssen van productiebedrijf CCCP – bekend van ‘Draadstaal’ en ‘Europa doe je zo’ is blij met de ontwikkeling en had het besluit van Dekker al wel verwacht. Het is niet dat CCCP meteen met nieuwe formats aan komt zetten aangezien zij sowieso een bepaalde doelgroep aan willen blijven spreken. Janssen begrijpt de eventuele bezwaren die de publieke omroep bij het besluit van Dekker zal hebben maar, “je hebt elkaar allemaal nodig, het gaat meer om de samenwerking dan elkaar af willen troeven”. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*