De Monitor vanaf volgend jaar wekelijks op TV

Het onderzoeksjournalistieke programma De Monitor (KRO-NCRV), met presentator van Teun van de Keuken,  wordt in 2016 tijdens het tv-seizoen wekelijks uitgezonden op de zondagavond (NPO 2).  Het programma krijgt daarmee aanzienlijk meer uitzendingen dan het afgelopen jaar. 

De Monitor begon twee jaar geleden als experiment waarbij journalistiek werk wordt gekoppeld aan crowdsourcing. Het programma kreeg na vier uitzendingen groen licht om 24 afleveringen te maken in 2015. in 2016 groeit dat door naar 38 uitzendingen van De Monitor. 

“Het is fantastisch dat zoveel meer uitzendingen mogen maken, dat geeft aan dat het programma wordt gewaardeerd”, zegt presentator Teun van de Keuken. Hij denkt dat de crowdscourcing van De Monitor zo aanslaat omdat het publiek deelgenoot wordt gemaakt van het onderzoek.  “Onze redactie werkt heel transparant en houdt het publiek op de hoogte van het journalistieke proces. We laten zien wat de vorderingen zijn en waar we tegen aan lopen. Het is geen: u vraagt, en wij draaien, maar wij doen serieus journalistiek onderzoek op basis van de ervaringen van mensen “, aldus Teun van de Keuken. 

De redactie van De Monitor  ontvangt veel tips, op basis waarvan dossiers worden geopend en verder onderzoek plaatsvindt. Dit jaar leverden meerdere onderzoeken ruchtbaarheid en resultaat op, o.a. naar de werkwijze van de Sociale Dienst, naar Foute Dokters (voor seksueel misbruik veroordeelde artsen die nog steeds werkzaam zijn) en naar mensen die worden gegijzeld door de overheid (o.a. zwangere vrouwen) vanwege openstaande boetes. Voor het nieuwe seizoen doet De Monitor onderzoek naar o.a. de werkdruk onder leerkrachten van de basisschool.

De Monitor sloot afgelopen zondag  het lopende seizoen af.  Op 3 januari 2016 start de nieuwe serie van De Monitor en is het programma iedere zondagavond om 22.35 uur op NPO 2 te zien.  

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*