Mediamensen reageren op Jackson-boycot

[door Gooi en Eemlander]De regionale omroep NH Radio draait voorlopig geen muziek van Michael Jackson meer. Andere radiozenders wachten eerst vrijdag af. Dan wordt de omstreden documentaire ’Leaving Neverland’ in Nederland uitgezonden.

De documentaire gaat uitgebreid in op de verhalen van Wade Robson en James Safechuck en hun families. De mannen zeggen dat zij in hun jeugd afzonderlijk door het popidool misbruikt zijn. Ze kwamen jarenlang bij Jackson over de vloer en lieten zich zo gezegd ’verblinden’ door de soms bizarre wereld van Jackson, die zijn eigen pretpark had. Wereldwijd zorgt de documentaire al voor ophef: de naaste familie van The King Of Pop verwerpt de getuigenissen van Robson en Safechuck, maar op het Sundance Film Festival kreeg ’Leaving Neverland’ vooral applaus.

NH Radio is bang dat de muziek van Michael Jackson nu te veel ’besmet’ is geraakt. Arjan Snijders, hoofd van de radio-afdeling: ,,Wij denken dat je nu al niet meer neutraal naar een nummer van hem kan luisteren. Je linkt het toch aan kindermisbruik, en dat willen wij niet.’’

De boycot duurt sowieso een paar weken. Dan wordt er naar reacties van luisteraars gekeken of Jackson weer ’kan’. NH Radio is het eerste radiostation in Nederland dat al voor de documentaire is uitgezonden, het popidool boycot. ,,Misschien zijn we wat vroeg, maar ik denk dat vrijdag de meningen wel anders zullen zijn.’’

Wat andere zenders doen, is nog niet duidelijk. Zowel de publieke als de commerciële radiozenders lijken met dit onderwerp te worstelen. NPO, waar onder meer 3FM, Radio 2 en FunX onder vallen, wil eerst de documentaire afwachten voor iets besloten wordt. ,,Wij hebben nauw contact met onze luisteraars en laten ons ook door ze leiden. Maar we bespreken zoiets ook met programmeurs en dj’s.’’ Nu is het nog te vroeg iets over Michael Jackson te zeggen, vindt woordvoerder Danny Vormer. ,,Feit is wel dat we allemaal die documentaire gaan kijken.’’

Bij Talpa Radio, waar onder meer Sky Radio en 538 onder vallen, boycotten bepaalde artiesten alleen als hun luisteraars dat willen.

Maar het blijft lastig, vinden verschillende radio-dj’s. Zo is Michael Jackson nooit veroordeeld en kan hij zich nu niet meer verdedigen. Gerard Ekdom, groot liefhebber van zijn muziek, zei in zijn radioshow al dat de artiest niet te negeren is. Jackson is te groot, vindt hij.

In België krijgen luisteraars van onder meer Radio 1, Radio 2 en Studio Brussel na een nummer van het popidool een korte uitleg van de radio-dj over de controverse rond hem.

Bij de publieke omroep krijgen radio-dj’s de ruimte om ook zelf iemand te boycotten in hun show. Zo besloot Angelique Houtveen, radio-dj bij 3FM, al eerder om geen muziek meer te draaien van de Amerikaanse zanger R. Kelly. Hij is verdachte in meerdere misbruikzaken en zou ook minderjarige meisjes misbruikt hebben. Ook over hem is een documentaire uitgekomen: ’Surviving R. Kelly’. Zijn concert in Amsterdam op 20 april is afgelast. ,,Ik kan het niet meer over mijn hart verkrijgen zijn muziek te draaien’’, vertelt zij in haar podcast. ,,Ik zie dat als een steek naar zijn slachtoffers. Alsof we hen niet serieus nemen.’’

2 Comments

  1. Dus de The Jacksons worden ook niet meer gedraaid, ik beoordeel zijn muziek en die IS TOP, we gaan dus niet meer naar de kerk daar is het normaalste zaak van de wereld.

  2. Talk Radio komt terug, al vraag ik mij af of daar nog behoefte aan is nu steeds meer artiesten en muziek in de boycot gaat.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*