De iPhone als camera voor mediaprofessionals

Pexels

De meeste mensen zien de iPhone als een vervanging voor video- en fotocamera’s op consumentenniveau, maar niet voor werk van professionele kwaliteit. In veel gevallen hebben ze het mis. De nieuwste iPhones hebben zeer goede camera’s en toegang tot een groot aantal accessoires, zodat ze kunnen worden uitgerust voor professionele videoproducties.

Een van de bekendste leveranciers van iPhones is T-Mobile. Vooral als je de iPhone 14 Pro zakelijk koopt, zijn er veel kostenvoordelen te behalen, aangezien je de kosten tijdens de aangifte inkomstenbelasting mag aftrekken van de winst uit je onderneming. Dat geldt voor zowel de aanschafkosten van het toestel als voor de abonnementskosten, het dataverbruik en de gesprekskosten

De iPhones van Apple worden nu al regelmatig gebruikt voor speelfilms, televisieprogramma’s, commercials, muziekvideo’s en ongeveer elk ander programma van professioneel niveau dat je maar kunt bedenken. De video’s zijn tegenwoordig niet meer te onderscheiden van camera’s op professioneel niveau. Tevens merken de meeste consumenten het verschil niet.

Met de nieuwe iPhone 14 Pro kunnen gebruikers opnames maken in 4K video met 120 frames per seconde in Dolby Vision HDR of Cinematic mode. De 48mp camera heeft slo-mo en time-lapse met optische beeldstabilisatie. Met extra editing software zoals de Filmic Pro-app wordt de iPhone een uitzendwaardige high-definition videocamera met volledige controle en aanpassing.

Filmic Pro app biedt variabele snelheidszoom, audio gain control en variabele framerates tot 240fps op de nieuwste mobiele apparaten. Het heeft volledig handmatige controle over focus, belichting, ISO, sluitertijd, tint en kleurtemperatuur, evenals audiometers, ondersteuning voor stereomicrofoons en beeldverhouding overlays.

Filmic Pro werd tweemaal verkozen tot videocamera-app van het jaar, versloeg de €5.000 Sony FS100 en speelde gelijk met de €1.3000 Canon C300 in blinde publiekstests tijdens de Zacuto: Revenge of the Great Camera Shoot Out.

Hoewel veel accessoires productie op professioneel niveau mogelijk maken op de iPhone zijn er nog weinig omroepen, die gebruik maken van een smartphone als camera. Vooral met wat extra accessoires kun je met de iPhone echter hele mooie beelden maken, bijvoorbeeld door de iPhone te combineren met een telelens van Izzi Gadgets (€130), een RetiCAM iPhone houder (€25) als statief en een BeastGrip Pro houder (€249), die een Rode microfoon en draadloze ontvanger vasthoudt. Voor de uiteindelijke montage kun je Apple’s Final Cut Pro gebruiken. 

Rondom accessoires voor de iPhone is tegenwoordig een hele industrie ontstaan. Er zijn naast hoesjes ook goede professionele tools verkrijgbaar. Zo is al enige tijd de het bekende iPhone bevestigingssysteem van IK Multimedia, de iKlip A/V (€179,99) op de markt, een iPhone bevestigingssysteem waarmee een professionele draadloze microfoon op de iPhone kan worden aangesloten. Wat audio betreft: de meeste grote fabrikanten maken nu iPhone-audioapparatuur. De MV88 van Shure (€149) is een kleine stereomicrofoon die in de Lightening-connector van de telefoon kan worden gestoken en het omgevingsgeluid aanzienlijk verbetert. Sennheiser/Apogee maakt de MKE 2 Digital Microphone (€499) die direct opneemt met 96kHz/24 bit signaalconversie. Ideaal voor interviews of als vervangende draadloze microfoon. Veel fabrikanten maken verschillende microfoons voor de iPhone, waaronder Samson, die een Go Mic draadloze microfoon heeft aangekondigd die rechtstreeks op de telefoon wordt bevestigd.

Op het gebied van statieven  zorgt de drie-assige iStabilizer Gimbal (€282) voor mooie opnamen, evenals de prijsvriendelijkere Steadicam Smoothee (€90). Beide maken naadloze pan- en tilt-acties mogelijk.

Voor extra LED-verlichting, waarmee een sfeer gecreëerd kan worden kan de mediaprofessional kiezen voor de miniatuur Lume Cube lampjes (€80 per stuk). Hiermee kan de mediaprofessional bepaalde details accentueren of dingen minder of juist meer dramatisch maken.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*