De Halve Maan keert terug als levensbeschouwelijk televisieprogramma bij NTR

Het succesvolle opiniërend televisieprogramma De Halve Maan zal in maart of april 2016 als levensbeschouwelijk televisieprogramma terugkeren bij de NTR. Dat heeft Paul Römer, als eerste, bevestigd aan Spreekbuis.nl

De Halve Maan was een discussieprogramma, met een scherp oog voor de ontwikkelingen binnen de moslim gemeenschap, dat tot 24 mei 2013 te zien was bij de NTR. Nadat het van televisie verdween was het nog vaak onderwerp van gesprek. Voormalig CDA Kamerlid Kathleen Ferrier zei in De Volkskrant van 5 juni 2013 dat er met het verdwijnen van het programma ‘een gapend gat’ in de diversiteitsprogrammering zou ontstaan. Veel bekende Nederlandse televisiemakers, opiniemakers en politici hebben destijds ook hun steun betuigd aan de redactie van De Halve Maan.  

“De Halve Maan is gemaakt in de tijd dat er geen Moslim Omroep was, omdat destijds de licentie was ingetrokken. De NPO heeft toen gezegd dat er wel een programma moest komen voor de Moslim gemeenschap in Nederland en heeft ons als NTR gevraagd om hier invulling aan te geven. Op het moment dat de Moslim Omroep haar licentie weer terug kreeg wilde men als MO niet verder met het programma. Hierna is het programma gestopt, ook omdat de MO haar eigen programmering is gaan maken.”   

Paul Römer zegt verder dat de NTR voor de Moslims en Hindoes specifieke levensbeschouwelijke programma’s gaat maken. “Als NTR weten we officieel pas sinds 13 november dat wij vanaf 1 januari 2016 het media-aanbod voor de Moslim levensbeschouwing gaan verzorgen. Dit kan niet 1 januari klaar zijn, die tijd is te kort. Mijn verwachting is, wat de Moslims betreft, dat de NTR een soort talkshow achtig programma zullen gaan maken; een Halve Maan-achtig programma waarin we ons iets meer gaan richten op levensbeschouwing. Halve Maan 2.0 is inderdaad een goede omschrijving.” “Voor de Hindoe programmering is maar 600.000 euro beschikbaar, ik verwacht dat we de huidige programmering – waaronder kleine documentaires en programma’s zullen doorzetten. Voor een aparte talkshow is het budget niet toereikend.”

De NTR zal begin 2016 ook twee andere diversiteitprogramma’s gaan uitzenden: Hollandse Dromers  en De Harde Leerschool.

Hollandse Dromers is een programma waarin jongeren vertrouwen en respect leren krijgen in elkaar en zichzelf door een intensief en mentaal programma waarin rugby een hoofdrol speelt. De serie is gebaseerd op het succesvolle Britse programma ‘School of Hard Knock’.

De Harde Leerschool is een serie waarin jonge ondernemers met uiteenlopende culturele achtergronden uit verschillende branches worden gecoacht door top managers uit het Nederlandse bedrijfsleven.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*