De coup van Qatar (podcast)

Qatar organiseert dit jaar het WK voetbal. De oliestaat deed zelf niet eerder mee aan het toernooi, en heeft nauwelijks een voetbaltraditie. Hoe is het Qatar dan toch gelukt om het WK binnen te halen? En ten koste van wie? 

In deze zesdelige podcastreeks duikt sportjournalist Joris Kooiman in het subtiele machtsspel achter de populairste sport ter wereld. Hij onderzoekt de machtsgreep van de Golfstaten in het voetbal. Wat willen die regimes bereiken? Wie dragen de consequenties van hun voetbaldromen? En wat moet de voetballiefhebber hiermee?

Rijke zakenmannen met dubieuze reputaties maakten altijd al deel uit van het voetbal, maar sinds een jaar of tien is er iets nieuws aan de hand: enkele van de beste clubs ter wereld zijn eigendom van omstreden machthebbers uit de Golfregio. Zoals Manchester City, sinds 2008 in bezit van sjeik Mansour uit Abu Dhabi. Wat wil de sjeik met deze club? En wat vinden fans daarvan? Sportjournalist Joris Kooiman gaat in Manchester op zoek naar de oorzaak van het ongemak dat hij voelt bij deze politieke inmenging in zijn favoriete spel.

Presentatie: Joris Kooiman

Redactie en regie: Gabriella Adèr & Joris Kooiman

Montage: Jan Paul de Bondt

Muziek: Darius Timmer

Eindredactie: Mirjam van Zuidam

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*