Damn, Honey: ‘Onze podcast draait om doen waar je zelf zin in hebt’

In aanloop van de Online Radio Awards interviewen wij diverse online radiomakers en podcasters. Ditmaal: Marie Lotte Hagen & Nydia van Voorthuizen (Damn, Honey-podcast).

De radiowereld is nog steeds een mannenbolwerk, terwijl bij podcasts wel meer door vrouwen worden omarmd. Hoe verklaren jullie deze verschillen? 
Wij hebben geen idee of er meer vrouwen aan podcasts werken dan bij de radio, al dan niet achter/voor de schermen. Als het al zo is, dan is dat waarschijnlijk omdat je bij het maken van de podcast de regie zelf in handen hebt. Je hoeft niet op te boksen tegen de gevestigde orde. Je kunt gewoon beginnen.

Damn, Honey is volgens jullie een positief feministisch pamflet. Hoe staat het met het feminisme anno 2019? 
Dit is nogal een brede vraag, maar vanuit wat we zelf merken: het leeft. Het beeld van de boze, activistische feminist met okselhaar begint langzaamaan te verdwijnen. Feminisme is steeds meer een empowering woord aan het worden waar mensen mee geassocieerd willen worden. Niks ten nadele van boze activistische feministen, maar dat we losraken van dat beeld zorgt er wel voor dat meer mensen willen luisteren naar onze boodschap: gelijkwaardigheid voor iedereen.

Waarom hebben jullie voor podcast gekozen in plaats van een blog of vlog? 
We luisteren zelf heel graag naar podcasts en we misten een Nederlandstalige podcast over feminisme, dus daarom zijn we die zelf gestart. Wat we vooral belangrijk vonden is dat we middels dit medium mensen met andere perspectieven aan het woord kunnen laten.

Jullie hebben ook een boek uitgebracht. Gebruiken jullie de podcast ook om het boek onder de aandacht te brengen? 
Niet per se, we noemen het boek af en toe, maar gebruiken de podcast vooral als verlengstuk van het boek. Het is voor ons een manier om anderen aan het woord te laten met perspectieven die we zelf niet (altijd) kennen. We kunnen op deze manier ook een podium geven aan mensen met een belangrijke boodschap, iets wat we in ons boek ook niet konden doen (gezien het in een week geschreven is).

Podcasting wordt steeds populairder Wat merk jullie bij eigen Damn, Honey-podcast van de groeiende belangstelling van podcasting? 
Onze podcast bestaat nog niet zo lang en we groeien gestaag. Of dat nou komt doordat podcasting populairder wordt, weten we niet. We doen zelf veel aan promotie via ons Instagram account @damnhoneyhetboek waar we er dagelijks volgers bij krijgen. Af en toe krijgen we leuke klussen, maar ook hiervoor geldt: dit komt ook dankzij ons Instagram-platform, daar hebben we de meeste interactie

Jullie podcast is erg populair en staat op diverse podcastdistributieplatformen, waaronder Spotify en Soundcloud. Welk platform trekt de meeste luisteraars? 
iTunes en Soundcloud.

Hoe kiezen jullie de onderwerpen voor de podcast? 
Dit gaat vaak op een organische manier. We lezen over een bepaald onderwerp, raken in gesprek over een specifieke situatie, worden gewezen op actualiteiten of personen die een goed verhaal hebben. We plannen niet te ver vooruit. 

Waarom zouden er meer mensen naar jullie podcast moeten luisteren? 
Niks moet, zelf weten! Onze podcast draait om doen waar je zelf zin in hebt. Maar als we iets moeten noemen: we zijn laagdrempelig, niet belerend, hebben interessante gasten en bovendien zijn we hilarisch. 

Kijk voor meer informatie op Onlineradioawards.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*