Veel D66’ers betrokken bij de totstandkoming van Kaag-documentaire

De rel rondom de documentaire over D66’er Sigrid Kaag is nog niet gaan liggen. Het wordt steeds duidelijker dat diverse D66’ers direct of indirect betrokken waren bij de totstandkoming van deze documentaire. 

Het programma is gemaakt door de VPRO, dat wordt geleid door een oud-campagneleider van D66. Er is in overleg met de publieke omroep (die onder leiding staat van een D66’er Shula 
De film is mede gefinancierd door het Nederlands Filmfonds (waar D66’er  Thom de Graaf voorzitter van was), en kreeg, zo meldt journaliste Kim van Keken, een extra subsidie van minister Van Engelshoven (D66).


Oud-omroepbaas Ton Verlind meldt dat ook het CoBo-fonds betrokken is bij de financiering. 

Ton Verlind: ‘VPRO-omroepbaas Lennart van der Meulen is voormalig campagneleider van D66, maar tevens voorzitter van het CoBo-fonds, mede-financier van de documentaire. Het heeft de schijn van belangenverstrengeling. Lennart pareerde de kritiek met de mededeling dat hij zich afzijdig had gehouden toen er beslist werd of het CoBo-fonds een subsidie voor de Kaag-documentaire zou geven. Laten we niet twijfelen en aannemen dat dit op een correcte manier is gebeurd. Dan nog kan iedereen die de website van het CoBo-fonds raadpleegt zien dat er een andere D66’er in het bestuur zit, namelijk NPO-baas Shula Rijxman. Hield zij zich ook afzijdig.’

Volgens Verlind is VPRO geen staatsomroep, waardoor het wel gewoon deze documentaire mag uitzenden. De omroep had volgens hem echter veel kritischer moeten zijn

‘Nog iets over de VPRO. Die had deze partijpropaganda niet mogen uitzenden vinden sommigen. Mag ik dan in herinnering roepen dat de VPRO geen staatsomroep is maar een private organisatie die met publieke middelen de opdracht heeft om bepaalde stromen binnen de Nederlandse samenleving te representeren. Het vertonen van deze lofzang viel binnen die opdracht, of je het er mee eens bent of niet. Hier geldt wel: ook al geef je airplay aan je vrienden, het ontslaat je niet van de plicht om kritisch te zijn en die jas had de VPRO al bij de ingang uitgetrokken. Foei!’, aldus Verlind.

8 Comments

 1. Actieve leden van politieke partijen horen niet thuis bij een omroep. Daar horen mensen te werken met een hart voor media. Maar ja, we mogen eigenlijk niet vreemd opkijken dat zulke situaties als hierboven beschreven ontstaan. Het verzuilde omroepsysteem van een eeuw geleden houden we nog steeds in stand. En dat is de voedingsbodem voor ontspoorde programma’s. Een politieke partij die roept dat er een scheiding moet zijn tussen publieke media en politiek, moet voorstander zijn voor een andere inrichting van de publieke omroep.

 2. Wat mij weer verbaasd is dat steeds meer mensen zich hier over verbazen! Het is toch al jaren algemeen bekend dat de NPO doorspekt is met D66’ers. Kijk maar eens naar de berichtgeving(zoals Jan Slagter van omroep Max al aangaf)van het NOS journaal hierover. Niet of nauwelijks! Als dit bij de PVV of Forum was gebeurd dan werd je er in 20 NOS journaals mee doodgegooid!

  Die hele Sigrid Kaag documentaire was een grote schaamteloze D66 propaganda! Als er mensen zijn die anders denken leven zij in een fantasiewereld.

  Ik weet wel een idee om dit te compenseren; laat de NPO een anderhalf, twee uur durende ontzettend positieve documentaire over Geert Wilders en de PVV maken. En dan nog even vlak voor de volgende verkiezingen uitzenden. Ik denk waarschijnlijk dat dit niet gaat gebeurden. Of zou NPO’66 dit wel aandurven?

   • Juul en waarom wil Wilders daar niet meer heen heb jij je dat wel eens afgevraagd?

    Is het niet zo dat als Wilders daar komt ze hem alleen lopen te bashen, niet uitlaten praten hem constant in een hoekje drukken, hij niet met fatsoen zijn woord mag doen en ze hem steeds weer afschilderen en weg zetten als rechts en slecht?

    Het wordt eens tijd dat de omroep ook eens de andere kant van de linkse kerk laat zien, en verplicht moeten worden om de positieve kant van de rechtse kerk te verspreiden als boete doening voor het jaren lange links gelul op de zenders

   • @Juul: Beste Juul; Ik nodig je uit om eens via http://www.npostart.nl een uitzending van WNL op zondag terug te kijken. Dat is een uitzending net voor woensdag 17 maart 2021(net voor de verkiezingen)waarbij Rick Nieman Geert Wilders interviewt. Nou ja, interviewen door Rick Nieman is het juiste woord niet, vijandig bejegenen is een betere uitdrukking! In dit interview wordt Geert Wilders constant onderbroken waarbij aan het gezicht van Rick Nieman de irritatie af te lezen is dat hij het met alles oneens is!

    Wat hier nog het frappante is dat omroep WNL pretendeert een rechtse omroep te zijn die is opgericht om juist politici als Geert Wilders frank en vrij en zonder vijandigheid te interviewen. Bij een BNNVARA of NPO programma is dit wel te verwachten. Maar notabene bij een zogenaamde rechtste omroep stellen zij overduidelijk een D66 presentator aan die kennelijk de opdracht had gekregen om Geert Wilders niet positief te interviewen! En nee, Rick Nieman is niet rechts want die is groot fan van Joe Biden die vier keer zoveel immigranten als Trump binnenlaat om zijn Woke achterban te plezieren.

    En dan vraagt Juul zich af waarom Geert Wilders bij heel veel NPO programma’s niet komt opdagen? Als hij al door rechtse omroep vijandig geïnterviewd wordt. Met zulke vrienden heb je geen vijanden nodig.

    Dus Juul; ik daag je uit deze specifieke aflevering van WNL op zondag eens terug te bekijken en dan weet je waarom Geert Wilders bij heel veel NPO’66 programma’s niet komt opdagen!

   • Zo hebben ze je al te pakken Ton, jij ziet niet meer de positieve kant van het beleid wat Wilders voor ogen heeft.
    Zo hebben ze jou al gehersenspeold met hun linkse gedachten, net zo als de andere makke schapen in NL

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*