D66 en SP reageren op interview Henk Hagoort

Na de publicatie van het Spreekbuis.nl interview met Henk Hagoort reageren mediawoordvoerders Kees Verhoeven (D66) en Jasper van Dijk (SP).

Hieronder is hun reactie te lezen.

De NPO wil wel degelijk alles bundelen en van bovenaf sturen met als doel meer sturingsmacht. En daarbij wordt wel degelijk -en te eenzijdig- gestuurd op bezoekersaantallen van sites en kijkcijfers van programma’s.

Kees Verhoeven, mediawoordvoerder D66

Pittig interview! Het heeft wel een hoog -wij doen alles goed maar niemand begrijpt ons- gehalte.

Dat Hagoort stelt dat de NPO echt kiest voor duidelijke kerntaken is positief maar tegelijk wil de Raad van Bestuur toch zoveel mogelijk vasthouden aan amusement. Dat roept vragen op.

Ook waar het gaat over de D66-vrees van centralisme en kijkcijfercommercie dreigen de woorden en daden wat uiteen te lopen: de NPO wil wel degelijk alles bundelen en van bovenaf sturen met als doel meer sturingsmacht. En daarbij wordt wel degelijk -en te eenzijdig- gestuurd op bezoekersaantallen van sites en kijkcijfers van programma’s.

Het is nu zaak dat de houding van de NPO niet wordt: “Wij doen alles goed, de rest snapt het niet”. Een sterke publieke omroep vereist een open houding en zelfkritische opstelling van alle berokkenen.”

Hagoort gaat wat mij betreft te makkelijk mee in het wensenlijstje van Sander Dekker. Hagoort zou vooraan moeten staan in het verzet daartegen. In plaats daarvan gaat hij erin mee. Zo heeft zijn pleidooi veel weg van de kalkoen die meedenkt over het kerstmaal…

Jasper van Dijk, mediawoordvoerder SP

Algemeen

Ik heb veel begrip voor het verzet van de omroepen tegen de centralisatie-drift van de NPO. De publieke omroep wordt steeds meer een eenheidsworst en ook de focus op kijkcijfers leidt tot een ongewenst rendementsdenken. De omroepen zorgen juist voor pluriformiteit en variatie.

Waarom moet alles door dezelfde NPO-koker gehaald worden? Al die angst voor “concurrenten” uit de commerciële wereld maakt de publieke omroep er niet beter op. Het NPO-bestuur zou wel wat meer zelfvertrouwen mogen hebben. Er worden hartstikke mooie programma’s gemaakt door de omroepen.

Laten we dat niet vergeten.

Hagoort gaat wat mij betreft te makkelijk mee in het wensenlijstje van Sander Dekker. Terwijl Dekker uit is op een sterfhuisconstructie: een kleine omroep voor een klein publiek. Hagoort zou vooraan moeten staan in het verzet daartegen. In plaats daarvan gaat hij erin mee. Zo heeft zijn pleidooi veel weg van de kalkoen die meedenkt over het kerstmaal…

Over mijn motie

Die motie stelt heel duidelijk dat bij het inschakelen van externe partijen publieke omroepen altijd coproducent moeten zijn. Hagoort geeft een heel andere interpretatie. In de Tweede Kamer zal het debat gevoerd moeten worden over de juiste interpretatie.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*