CvdM: Lokale omroepen moeten zich inspannen voor de ICE-norm

Lokale publieke omroepen moeten er op grond van de Mediawet 2008 voor zorgen dat hun media-aanbod voldoet aan de ICE-norm.

Dit is een norm die voorschrijft dat het lokale programma-aanbod voor ten minste vijftig procent van informatieve, culturele en educatieve aard moet zijn. Dit geldt voor zowel televisie- als radiokanalen.

Het Commissariaat erkent dat het voor lokale omroepen vaak lastig is om aan de ICE-norm te voldoen vanwege gebrek aan capaciteit of financiële middelen. Zeker daar waar het gaat om programma-aanbod op radiokanalen. Dit neemt niet weg dat lokale omroepen zich aan de norm moeten houden zolang die geldt. Het Commissariaat verwacht dan ook dat lokale omroepen zich inspannen om zo veel mogelijk aan de norm te voldoen.

Bij signalen dat de ICE-norm niet wordt gehaald, kijkt het Commissariaat naar de bijzondere omstandigheden van het individuele geval. Daarbij is van belang dat het Commissariaat zoals gezegd verwacht dat de lokale omroep alle inspanningen verricht die van hem mag worden verwacht om ook wat betreft zijn radioprogrammakanaal aan de ICE-norm te voldoen. Indien nodig kan het Commissariaat handhavend optreden.

Dat heeft het Commissariaat dan ook gedaan nadat – naar aanleiding van een handhandhavingsverzoek van Stichting Haagse Media – is geconstateerd dat het programma-aanbod op de radioprogrammakanalen Unity.NU en Unity NL zeer ruim onder de ICE-norm lag. Daarom heeft het Commissariaat de media-instellingen Holland Centraal en RTV Leiderdorp een waarschuwing gegeven voor het overtreden van de ICE-norm op hun kanalen.

Holland Centraal en RTV Leiderdorp hebben aangegeven stappen te nemen om het lokale informatieve, culturele en educatieve media-aanbod te vergroten. In het voorjaar 2022 zullen zij aan het Commissariaat laten weten welke aanpassingen zij hebben gedaan en in hoeverre zij daarmee aan de ICE-norm voldoen.

7 Comments

  1. Dit gaat een heleboel omroepen de das om doen, niet alleen financiele middelen ontbreekt, maar ook deskundige vrijwilligers

  2. Er is al jarenlang geen lokale omroep die aan de ICE norm voldoet.
    Het aanbod van Informatie, Educatie en Cultuur op een gemiddelde lokale omroep bestaat over het algemeen uit één half uur regionieuws en een uur regionale muziek.
    Dan zit je op 7%
    De restvan de programmering bestaat meestal uit voicetracks muziekprogramma’s van goedwillende hobbyisten.

  3. Jaren programmaleider en bestuurslid geweest om de informatieve programma,s in de lucht te houden was elke week een gedoe verslaggevers voor het sportprogramma geen probleem maar bezetting studio.
    Jocks kon je genoeg krijgen geen probleem als ze maar muziek konden draaien .

  4. Mis alleen wel wat -voor deze context hele belangrijke- achtergrondinformatie. Haagse Media (99.4FM/99.6FM/93.7FM waar RadioNL in Zuid-Holland op uitzendt) is van dezelfde persoon die eigenaar is van Sleutelstad. En Sleutelstad zendt weer uit op de frequentie van de publieke lokale omroep van Leiden. Een gevalletje van buuromroep pesten dus. En dat terwijl Sleutelstad maandenlang illegaal op een publieke lokale frequentie en de commerciële frequentie 93.7FM heeft uitgezonden, maakt het nog sneuer.

  5. Lokale radio zenders zijn meestal ordinaire muziekzenders met hetzelfde format/muziek als veel andere landelijke zenders. Overbodig dus.
    Ook de lokale TV stelt meestal niets voor. Veel herhalingen en een beetje tekst TV
    Het is een laag teveel, er is geen ruimte – geld en mensen – voor degelijke lokale omroepen, op een paar na zoals in Enschede en Eindhoven.

    Regionale omroepen bestrijken juist weer een veel te groot gebied, zoals Omroep Gelderland. De Veluwe en Achterhoek hebben nauwelijks bindingen.
    Dus moet je 1 laag maken van lokaal en regionaal.
    De streek omroep met logische – niet provincie of gemeentelijk gebonden – verzorgingsgebieden.
    Deze moeten minstens zo professioneel worden als de huidige regionalen.
    Bij elkaar zal dat meer geld kosten dan nu, maar dan heb je ook wat. In ieder geval meer werkgelegenheid voor regionale journalisten met een serieuze baan.

  6. Op de site van het CvdM lees ik dit:
    “21 December 2021
    Afwijzing handhavingsverzoek Stichting Haagse Media
    Het Commissariaat voor de Media wijst het verzoek van Stichting Haagse Media om handhavend op te treden tegen Stichting Agglomeratieomroep Holland Centraal en Stichting Radio en Televisie Leiderdorp wegens overtreding van de ICE-norm af.”

    Vervolgens gaat het CvdM toch een onderzoek doen naar de 50% lokale ICE eis?
    En de 2 lokale omroepen op hun vingers tikken?
    Waarom dan?

    Radio NL zendt nog maar kort uit op 93.7 te Leiden. Dit omdat Sleutelstad FM maandenlang tegelijk op een publieke en een commerciële frequentie uitzond. Unity NL (de “concurrent”) zendt al heel veel jaren Nederlandstalige muziek uit op 106.1 Leiderdorp, met lokale informatie. Die moet dus nu wijken omdat een nieuwe commerciële zender in Leiden is gestart?
    Ik maak me sterk dat Radio NL zelf niet voldoet aan de eisen voor regionale content op hun kavel te Leiden. Ze zenden vrijwel alleen muziek uit en regionale reclames tellen niet mee heb ik net gelezen.

    En wie is de volgende in dit “lokale-omroep-pesterijtje” van Radio NL?
    De Utrechtse lokale omroep Bingo FM zendt ook alleen Nederlandstalige muziek uit in Utrecht en Amersfoort.

    Ik kan me niet voorstellen dat ook maar 1 lokale omroep zo’n zware ICE norm tussen 7 en 23 uur kan halen. Zelfs de landelijke en provinciale omroepen met miljoenen euro’s subsidie hoeven dit niet.

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*