CPN, Radiopiraten en Nieuwmarktrellen in ‘Andere Tijden’

Geschiedenisprogramma ´Andere Tijden´ hebben de thema´s voor komende afleveringen bekendgemaakt. 

Marcus Bakker: communist in de Kamer (3 maart)
Ruim 25 jaar was Marcus Bakker Tweede Kamerlid voor de CPN, de Communistische Partij Nederland. Bij zijn aantreden in 1956 – midden in de Koude Oorlog –  verlieten de andere Kamerleden uit protest de vergaderzaal. Toen hij in 1982 afscheid nam, ontbrak er bijna geen politicus. Wie was Marcus Bakker: een gevreesd debater, een geharnaste stalinist, een geliefd Kamerlid, een overtuigd democraat? Onberoerd liet hij in ieder geval niemand. Deze week verschijnt een biografie over Bakker. Andere Tijden maakt een portret en spreekt met Van Agt, Wiegel en voormalige communistische partijgenoten.
Info: Lizzy van Winsen – Paul Ruigrok
 
Het avontuur van de radiopiraten (17 maart) 
Als begin jaren ‘70 de radiozenders Veronica en Noordzee uit de lucht worden gehaald, springen lokale piraten ter land in het gat. Den Haag wordt dé radiopiratenstad van Nederland met tientallen ‘vrije jongens’ die de ether in duiken. Bij het publiek zijn de piratenzenders populair. Rechtstreeks contact met de luisteraars, verzoekplaatjes, lokale advertenties; er blijkt behoefte te zijn aan kleinschaligheid en gemeenschapsgevoel. Alles waar Hilversum volgens de fans niet in voorziet. Maar het blijft illegaal en een kat- en muisspel tussen de piraten en de Radio Controle Dienst is vast onderdeel van het avontuur.
Info: Hasan Evrengün – Yaèl Koren
 
Slag om de stad: de Nieuwmarkt (24 maart)
Op 24 maart 1975 trekt een politiemacht van 800 man sterk de Amsterdamse Nieuwmarktbuurt in, om gekraakte huizen te ontruimen. Het gemeentebestuur wil de panden slopen om de aanleg van het laatste stuk metrolijn tussen de Bijlmer en het Centraal Station mogelijk te maken. Het verzet van krakers en hun sympathisanten is heftig, op straat ontstaan felle gevechten. Het is voorlopig de laatste slag in een strijd die al jaren duurt; een nieuwe generatie wil het historische karakter van de stad behouden en verzet zich met alle mogelijke middelen tegen de grootschalige toekomstplannen van de gemeente. De Nieuwmarktbuurt, waar veel slooppanden in bezit zijn genomen door jongeren, is het centrum van actie en alternatieve ideeën. 
Info: Hannah Dogger – Mirjam Gulmans – Matthijs Cats

 

Andere Tijden
ELKE DINSDAG, 21.20 uur, NPO 2
www.anderetijden.nl             

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*