Column Richard Otto: ‘Schone Schijn’

Vorige week vrijdag moest ik de hele dag op het Media Park zijn om diverse mediabedrijven te bezoeken. Ik verwachtte naar aanleiding van het ‘Zahzah-incident’ een strengere beveiliging. Tijdens mijn ‘rondje Media Park’ leek de rust teruggekeerd. De gehele dag heb ik geen politie op het Media Park gezien. Alle bedrijven waren eenvoudig toegankelijk en slechts enkelen hadden een medewerker van een beveiligingsbedrijf bij de receptie. Een beveiliger zal enkel dwazen tegenhouden. Tegen mensen die echt kwaad willen is onze maatschappij niet opgewassen. Bieden de genomen maatregelen een schijnveiligheid?

In diverse dagbladen gaf de Hilversumse burgermeester Pieter Broertjes aan geen ‘vesting’, ‘bunker’ of ‘fort’ van het Media Park te willen maken. Interessant om te zien dat de burgervader en voormalig hoofdredacteur diverse termen gebruikte en hiermee ook de mediapluriformiteit een beetje ondersteund. Uiteraard wil dit niet zeggen dat er niets op het media park is gebeurd. Diverse interne veiligheidsprocedures zullen zijn strakgetrokken, waarvan de buitenwacht gelukkig niets van weet. 

Het brengt de Hilversumse mediawereld wel in een spagaat. Aan de ene kant willen publieke omroepen graag open en transparant aan het grote publiek laten zien wat zij met het gemeenschapsgeld doen en waar zij allemaal mee bezig zijn. Aan de andere kant zijn deze mediaorganisaties voor groot belang voor de nationale nieuwsgaring en biedt een toegankelijk Media Park een risico voor de veiligheid. Sommige strengere veiligheidsmaatregelen zijn wel al te bemerken. De toeristische attractie Hillywood-tours mag al enige weken niet de grote studio’s bezoeken.  Door deze verloren bezienswaardigheid mist de evenement één van haar belangrijkste pijlers. 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*