Column Erik de Zwart: ‘Geen griepje voor Phil Lynott’

Van de week zat ik in de auto, radio hard aan. Hoorde ik de meisjes van The Corrs het prachtige nummer Old Town vertolken. En net als je een explosie in het liedje verwacht, kom je bedrogen uit.

Natuurlijk, Andrea Corr zingt het nummer goed, maar voor de rest is deze live-versie die in 2005 voor MTV Unplugged werd opgenomen, erg braaf. Waar in het origineel van Phil Lynott de pianosolo echt als een scheurende tornado losgaat, brengt de uitvoering van The Corrs slechts een lichte rimpeling voort in een vijvertje. Die Phil was me d’r eentje. In de jaren 70 richtte hij de Ierse band Thin Lizzy op, die een kneiter van een hit scoorde met Whiskey in the Jar.

Hoe kan ’t ook anders als je in Dublin bent opgegroeid. En hij mocht er graag wat drugs bij doen. Ik mocht hem in de beroemde Wisseloord Studio’s in Hilversum interviewen voor Veronica’s Popjournaal in 1982. Hij was wat verkouden en dat was geen griepje. Vier jaar later overleed hij aan allerlei drugsgerelateerde complicaties. ‘This boy is crackin’ up’ zong hij zelf al. Phil Lynotts Old Town kennen we allemaal, maar de plaat heeft de Top 40 (helaas!) niet gehaald. Out in the Fields, dat hij samen met Gary Moore opnam, haalde de hitlijst in 1985 wel.

Eriks Hitdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*