Column Erik de Zwart: ‘De Nationale Zaterdagmiddag Gebeurtenis’

Diskjockey Joost den Draaijer, alias Willem van Kooten, mocht in 1964 op studiereis naar Amerika van de directie van Radio Veronica. Hij leerde er zo veel over de Amerikaanse manier van commercieel radiomaken én over het platenvak, dat we er nu nog de gevolgen van merken.

In 1955 waren ze er aan de andere kant van de oceaan bijvoorbeeld al achter dat mensen niet meer dan veertig platen leuk vonden van het totale aanbod in een jukebox. Die ontdekking leidde ertoe dat radiostations zich gingen baseren op een hitlijst: alleen de populairste liedjes werden gedraaid. Daaruit ontstond in 1958 de Hot 100, samengesteld door het muziekblad Billboard, gebaseerd op platenverkoop en airplay.

Terug in Nederland organiseerde Willem van Kooten een telefoonpanel dat wekelijks ging bellen met de grotere platenzaken voor de verkopen. En hij zorgde ervoor dat een ‘gedrukt exemplaar’ klaarlag, zodat je precies wist wat er tijdens de Nationale Zaterdagmiddag Gebeurtenis op Radio Veronica gedraaid werd. De Top 40 werd geboren op 2 januari 1965 en bestaat dus vijftig jaar! Dat gaan we vieren met een boek, postzegels en nog veel meer. En nu voor de gelegenheid: de allereerste nummer 1-hit in de Nederlandse Top 40 was van The Beatles, I Feel Fine.

Eriks Hitdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*