Column Erik de Zwart: ‘Bolle Jan’

Als er één Nederlandse artiest is van wie ik het hele repertoire inmiddels kan dromen, dan is dat… René Froger! Hij begon met zingen in het café van zijn ouders, Café Bolle Jan in Amsterdam.

Uiteraard deed hij dat naast zijn andere grote hobby: biertjes tappen en opdrinken. Ik leerde René kennen rond de tijd dat Adam Curry begon aan zijn Amerikaanse avontuur. Renés Winter in America was een nummer 5-hit in 1987. Een jaar later werkte hij mee aan het Het Goede Doel-album Iedereen is anders. Hij zong Alles kan een mens gelukkig maken. Inmiddels kwam ik weleens in het fameuze café en René haastte zich dan om mijn glas gevuld te houden.

Ik vroeg hem of zijn vader niet weer eens wilde zingen en spelen op zijn accordeon. Jan Froger wilde wel, maar René was altijd een beetje bang dat het repertoire van zijn vader de aandacht van het zijne kon afleiden. Nou, de limericks van Bolle Jan, te vinden op het album Vize verze, zijn inderdaad wat afwijkend… Toen wij een uitzending van Veronica volle vrijdag wilden doen vanuit Winterberg, konden we wel wat versterking van gebruiken. Renés plaat werd alarmschijf en de rest is geschiedenis: Alles kan een mens gelukkig maken stond drie weken op 1 in 1989.

Eriks Hitdossier verschijnt wekelijks in Veronica Magazine.
 

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*