Column Bert van der Veer: ‘Slim’

Ik zat in De slimste. Nee, niet als kandidaat. Ik zat in ronde 4, de galerij. Er flitste een foto van mij voorbij, ik was een Bekende Nederlander die een relatie had met een Bekende Nederlander. De actrice die de beurt had zag het niet. Vervolgens Yves Gijrath (hij van de Miljonairsbeurs) wel.

Iedere keer als ik De slimste zie (en dat is zo vaak mogelijk) ben ik blij en dankbaar dat ik daar niet zit. Altijd blokkeert mijn geest wel ergens bij de antwoorden die uit mijn mond hadden moeten komen. Ik speel niet waar mijn kans op verlies groter is dan op winst.

Lang geleden (ik meen bij het vijfjarig bestaan van RTL 4) had ik mij laten strikken voor Wie ben ik?. Ik zat naast André van Duin die zo geestig was dat ik het niet waagde te proberen er een woord tussen te krijgen. Ik had geen idee wie of wat ik was en ik keek naar de cameramensen (werkvrienden dacht ik) die grijnzend mijn afgang aanzagen. Ik nam mij voor nooit meer aan een quiz mee te doen.

Toen belden ze van Toppop Yeah. Dat was een quiz van de AVRO met fragmenten uit Toppop. Ik had tien jaar lang regie gedaan bij dat legendarische programma dus ik snap ook wel waarom ze bij mij terecht kwamen. ‘Nee, dat doe ik niet,’ zei ik. Oké, zeiden ze, dan vragen we Egbert van Hees wel. Dat was een gewaardeerde en bekwame collega, maar hij had veel minder voor Toppop geregisseerd dan ik. Dat kon ik echt niet over mijn kant laten gaan dus gaf ik toch toe.

De opname vonden plaats bij Cinevideo in Almere. In een ruime kleedkamer zat de redactie. Toen zij gingen dineren zag ik dat de ruimte niet werd afgesloten. Ik glipte naar binnen en jawel, daar lagen de vragen en beter nog: de antwoorden. 
Ik was magistraal bij de opname. Jessy Winkelman, producer van Toppop, die naast mij zat hoorde verbijsterd toe hoe ik vragen wist te beantwoorden over hard rock of ska, genres waarmee ik geen enkele affiniteit had. Soms moest ik met wat tegenzin ook wel eens een vraag laten lopen.

Nodig mij dus niet uit voor een quiz: ik ben niet te vertrouwen. En mijn ijdelheid blijkt dus ook zijn grenzen te hebben. Maar mocht mijn beeltenis nog eens nodig zijn voor een vraagje of zo, bel me dan even. Ik heb echt wel betere foto’s dan zoals in De slimste gebruikt.

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*