Column Bert van der Veer: ‘De Petomanenshow’

Volgens de Hilversumse tamtam moest Erland Galjaard (programmadirecteur RTL) erg lachen toen John de Mol (producent) met het idee kwam voor een talentenjacht met… poppen. Je moet ook wel een voorstellingsvermogen hebben dat doorgaans slechts in bizarre koortsige dromen manifest wordt om een primetimeshow met poppen te kunnen visualiseren. Niet bekend is of ze bij SBS wel meteen enthousiast waren of dat De Mol simpelweg langs zijn neus weg zei: ‘Wie is hier de aandeelhouder?’

Nu zag ik onlangs een aflevering van Metropolis waarin een Thaise jongedame allerlei dingen deed met haar vagina. Enge dingen ook, met scheermesjes bijvoorbeeld, en ze kon ook een viltstift tussen de schaamlippen klemmen en dan in blokletters woordjes schrijven. Veel succes had zij vooral met de pingpongballetjes die zij vanuit het getrainde orgaan de zaal in knalde.

Het kwam mij voor dat ik keek naar de 21 eeuwse versie van de petomaan. Dat is dus iemand die de kunst beheerst van het winden laten. De kampioen van de petomanie was Joseph Pujol. Hij trad op in de Moulin Rouge. Hij kon met het gas uit zijn anus blaasinstrumenten bespelen, diverse melodieën (waaronder de Marseillaise) reproduceren en geluiden imiteren waaronder kanongebulder en donderstormen. Hij vertelde een verhaal dat zich op een boerderij afspeelde en alle dierengeluiden kwamen dus uit zijn kont. Ook kon hij van grote afstand een kaars uitblazen.

Zat daar – na die poppen – niet wat in, dacht ik zo? Een petomanenshow…

Nu zou een talentenjacht voor petomanie wel eens ingewikkeld kunnen worden aangezien er wel veel mensen zijn die scheten kunnen laten maar daarmee nog geen petomaan zijn. Wellicht dacht Erland Galjaard dat ook wel bij die poppen. Waar haal je ze vandaan?
Maar dat is een bedenking die in het universum van John de Mol ontoelaatbaar is. Ik twijfel er geen seconde aan dat zich na een oproep bij SBS poppenspelers gemeld hebben. Maar even zeker weet ik dat menige act flink opgepoetst zal zijn. En zelfs wel het een en ander geïnitieerd. 
Zo zag ik een toneelclubje uit een provinciestadje. Ze hadden Edwin Evers gewoon gebeld en die had meteen een leuk bandje met stemmen gemaakt en daar deden zij dan de poppen bij. De firma Talpa leverde daar ook nog eens een mooi decortje bij. Ook was er een act met honden die een felgekleurde pop op de rug kregen en in blacklight maar een beetje rondliepen. Blacklight? Ik heb het niet in huis. Aankleding, styling, correctie, regie. 
En van mij mag het allemaal, het is amusement, daar hoort een beetje bedrog bij.

En het sterkt mij in mijn opvatting dat de petomanenshow next is. Drie meisjes doen in hun blote bips K3, een man bespeelt op afstand een xylofoon, een fakir doet een vuurspuwact. Dit concept vertrouw ik vanzelfsprekend slechts toe aan John de Mol en co. En mits ik mijn deel krijg van de formatrechten en de verkoop aan het buitenland natuurlijk. 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*