Coen Swijnenberg: ‘Het is waar’

Huidig 3FM dj Coen Swijnenberg geeft via Facebook het verhaal over de switch naar radio 538.

Coen: ‘Het is waar. Een nieuw avontuur in m’n loopbaan bij de radio dient zich aan: de Coen & Sander show gaat de overstap maken naar Radio 538. We zullen na de zomer Ruud de Wild opvolgen. Dat betekent dat ik na 12 jaar afscheid ga nemen bij 3FM. 12 jaar! Zo’n lange tijd die zo snel is gegaan, en waarin zoveel moois is gebeurd. Je begrijpt dat deze beslissing bepaald niet over één nacht ijs is gegaan, want weggaan bij 3FM…het voelt als iets tegennatuurlijks.

Op m’n 14e begon ik met radiomaken bij verschillende lokale omroepen. M’n eerste betaalde radiobaan kreeg ik eind jaren ’90 bij de regionale omroep van Flevoland om snel de overstap te maken naar de regionale omroep in Utrecht. Ik presenteerde daar de middagshow en daarna de ochtendshow, en in 2002 combineerde ik die ochtendshow met één uurtje in het holst van de nacht op 3FM. Ik zie me nog met m’n gouden (jaja) Volkswagen Golf het Mediapark optuffen en parkeren naast de gele 3FM-eend met het bekende kuiken, om even later met trillende handjes de uuropener in te starten. Dat ene uurtje in de nacht, werd uitgebreid naar twee uur en weer later een programma van drie uur. In redelijk korte tijd had ik alle nachtelijke uren voorbij zien komen. Nachtradio, zo gaaf! Ik nam afscheid van RTV Utrecht toen ik elke nacht van 4 tot 6 op 3FM kon gaan zitten. Een plek waar je klaargestoomd wordt om ook overdag te kunnen radiomaken. Die stap naar de dag ging sneller dan ik dacht, want na een paar maanden kreeg ik al m’n eigen show in de dagprogrammering: ‘Swijnenstal’, van 18 tot 20u! In die periode leerde ik ook ene Sander Lantinga kennen. Ik reed met m’n auto, de gouden Golf was nu een gele Renault (het gele autootje), het parkeerterrein op toen ik aan hem werd voorgesteld. Ik stak m’n hand door m’n open raam om me voor te stellen en Sander complimenteerde me met de kleur van m’n auto. Dat was het. We hebben elkaar pas echt leren kennen op de radio met het programma ‘Lantinga & Swijnenberg’ op vrijdagavond. Ik, tikkie nette radiomaker, met de chaoot Sander. De combi bleek (wonder boven wonder) te werken. 

September 2006, de Coen & Sander show werd geboren. Ik stapte over naar BNN. Vond ik ook al zo gaaf! BNN, de omroep opgericht door held Bart de Graaff! De show ging lekker en twee jaar later wonnen we zelfs de Gouden Radioring voor beste radioprogramma. Een paar maanden na dit hoogtepunt zat ik voor het eerst in het glazen huis. Wat een ervaring! De band met Sander werd steeds sterker, zowel op de radio als daarbuiten. We organiseerden ons eerste Coen Und Sander Fest in Amsterdam, inmiddels uitgegroeid tot een jaarlijks feest in de Heineken Music Hall. Ik mocht logeren in meer glazen huizen in Nederland, we trokken met de show langs EK’s en WK’s en zo kan ik nog wel even doorgaan met prachtige momenten die ik heb mogen beleven bij BNN en 3FM.

Dat het programma lekker ging werd ook opgemerkt door andere radiostations. Sander en ik hebben de afgelopen jaren her en der weleens een kopje koffie gedronken, of een hapje gegeten. Maar concrete aanbiedingen hebben we naast ons neergelegd want het was nog niet het moment om een overstap te maken. Nu wel. Want hoe ongelooflijk moeilijk ik het ook vind om afscheid te moeten nemen van 3FM…dit is het moment. Van de 12 jaar bij 3FM maak ik nu bijna 9 jaar de Coen & Sander show. We zouden dat natuurlijk heel goed nog een jaar of twee kunnen blijven doen, maar daarna zou het tijd worden voor iets anders. Voor ons persoonlijk, maar ook voor de zender. En we willen op het hoogtepunt gaan. Niet wachten tot er een moment komt dat we niet elke dag 100% voor de show geven, of -erger- jij als luisteraar ons zat zou worden. We hebben heel veel zin om onszelf nóg een keer uit te vinden en uit te dagen, nóg een keer die succesvolle middagshow op te gaan bouwen. In een nieuwe omgeving! En ja, dat is retespannend. Succes is niet verzekerd, maar we gaan ervoor om jou elke middag voor ons te winnen! Radio 538 heeft ons alle handvatten gegeven om dat te kunnen doen. En dat is natuurlijk ook onze voorwaarde, want de Coen & Sander show is nou eenmaal een show opzich, en dat willen we graag zo houden!

Oh ja…‘de jongens kiezen voor het geld’ is een veelgehoorde uitspraak in dit soort situaties. Ja we gaan meer verdienen, maar lang niet zoveel als de bedragen die we eerder geboden hebben gekregen (en naast ons neer hebben gelegd). Als we voor het geld hadden gekozen waren we al veel eerder weggegaan. Radio is mooiste medium dat er bestaat en dit soort beslissingen moet je nooit maken op basis van geld. Ik heb heel veel zin om samen met Sander, en onze helden van de redactie Koen van Herp en Paul Stoel, dit nieuwe avontuur aan te gaan. Maar nog belangrijker, hopelijk ben jij ook onderdeel van dit nieuwe avontuur! Gisteren hebben we alle mensen bij 3FM en BNN op de hoogte gebracht die daar stuk voor stuk heel erg tof op hebben gereageerd. Getuigt ook de mooie woorden die in de persberichten worden gesproken. Dat had de jonge Coen die met z’n cd-koffer achterop naar de lokale omroep fietste toch nooit durven dromen… Bijzonder! Gelukkig is het nog veel te vroeg om afscheid te nemen want voorlopig knallen Sander en ik nog elke dag met heel veel liefde en plezier op 3FM. Na de zomer is de Coen & Sander show te horen, op Radio 538!’

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*