Chain plukt vruchten van verhuizing naar Amsterdam

“Voor de ritten van de vrachtwagens maakt het niet echt iets uit, maar voor de medewerkers hebben we nu genoeg vierkante meters”, zegt Paul Chamalaun, commercieel manager van facilitair bedrijf Chain (live audio, visuals, light en rigging). De verhuizing van Baarn naar Amsterdam is wat hem betreft geslaagd.

Sinds begin maart zit het bedrijf, in zijn soort het grootste van Nederland, aan de Maroastraat, aan de rand van Osdorp, vlakbij onder meer de A9, A4 en A5. Zusterbedrijf Focus, net als Chain onderdeel van Rent-All maar meer gericht op theater en events, was al op die locatie gevestigd. Het bestaande pand is twee keer zo groot geworden, doordat er een nieuw deel aan vast is gebouwd. “Het heeft duidelijke voordelen voor ons om nu ook hier te zitten”, zegt Chamalaun. “Er is synergie tussen de twee bedrijven, al blijven het afzonderlijke labels binnen Rent-All. We kunnen schaalvoordelen behalen samen en we kunnen nu de ondersteunende diensten combineren, zoals de technische dienst, de administratie, de financiële afdeling en ga zo maar door. Het is beter voor onze kwaliteit en het alles wat makkelijker voor de medewerkers. De TV-business zit toch vooral in Amsterdam en Hilversum. Voor de ritten van de vrachtwagens maakt het niet echt iets uit of we in Baarn zitten of hier, een ideale plek is er niet, maar voor de medewerkers hebben we nu genoeg vierkante meters.”

Door de verdubbeling van het bestaande gebouw, beschikt Chain nu over een groot magazijn, compleet met loading docks voor de vrachtwagens die met de apparatuur naar locaties in het hele land rijden. “Het is een veel beter pand dan we hadden”, zegt René van Altena, manager operations van Chain en samen met Chamalaun het managementteam van het bedrijf. “Dit is volgens de nieuwste normen gebouwd, compleet met bijvoorbeeld vloerverwarming en een warmtepomp en het is goed geïsoleerd. We hebben anderhalf jaar geleden op het gebied van duurzaamheid een belangrijke slag gemaakt door over te stappen op LED-verlichting, dit is weer een stap verder.” Vergroening van het bedrijf is volgens Chamalaun niet zozeer een doel op zichzelf, maar meer een vanzelfsprekende noodzaak. “Het speelt automatisch een rol bij alles wat we nieuw doen. Door apparatuur zo lang mogelijk op een locatie te laten, heb je minder vervoer nodig. Wij zijn gestart met een taggingsysteem, zodat we precies kunnen volgen wat er met de apparatuur gebeurt. Waar het heen gaat, of het getest is, of er storingen zijn enzovoort. Voor de crews is het straks ook makkelijk, die kunnen bijvoorbeeld eenvoudig zien of ze de materialen hebben gekregen die ze nodig hebben.”

Boost
Maar het belangrijkste voordeel van de verhuizing is toch dat er veel meer mogelijk is geworden. Chamalaun: “Alles wat in Baarn niet kon of niet paste, daar hebben we hier geen last van. Alles is nieuw en ruim en mooi. In Baarn hadden we een klein magazijn zonder loading docks, hier hebben we een grote ruimte met alles wat we nodig hebben, en ernaast zit een flinke voorbereidingshal, waar we de installaties die we op locatie gebruiken van tevoren helemaal kunnen opbouwen en testen. Een verhuizing gaat altijd gepaard met onzekerheid, we moeten als het ware leren om hier te wonen, je moet je plek vinden. Maar ook al is het even wennen, het heeft onze medewerkers wel een boost gegeven.”

“We maakten ons van tevoren wel wat zorgen over de reistijden voor het personeel”, vertelt Van Altena, “maar dat hebben we opgelost door flexibel te zijn in de werktijden, zodat mensen de files kunnen vermijden. In Baarn staan de kantoren nu leeg, maar er is nog een groep operationele medewerkers daar. Zij gaan verhuizen naar onze vestiging in Hilversum.”

Aan de operationele kant groeit Chain. “We hebben sinds de verhuizing 20 nieuwe collega’s erbij gekregen. Het personeelsbestand is aan het verjongen. Er komt een nieuwe lichting medewerkers, met meer ICT-kennis en –vaardigheden. De jonge en de oude garde hebben een mooie onderlinge wisselwerking: de oudere collega’s hebben veel vakkennis over te dragen en de jongere mensen nemen de oudere mee op ICT-gebied.” Van Altena: “Vakmanschap zal altijd een grote rol blijven spelen in ons bedrijf, maar je ziet ook dat ICT steeds belangrijker wordt. Nieuwe mensen komen niet vanzelf naar ons toe, die moeten we echt binnenhalen. Dat doen we bijvoorbeeld door les te geven op mbo- en hbo-niveau. We proberen een kweekvijver van talent te vormen, mensen die we verder kunnen opleiden en aan ons binden.”

“Als iemand de broadcast-sector in wil, moet je hem wel wat bieden”, beseft Chamalaun. “Wij zijn betrokken bij veel verschillende soorten producties, het is een breed pakket. En technologisch lopen we voorop, dus er zit wel een uitdaging in.”

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*