CDA stelt Kamervragen over gebarentolk bij persconferenties

Het CDA heeft aan de Ministers van Volksgezondheid, Welzijn en Sport, voor Basis- en Voortgezet Onderwijs en Media en van Justitie en Veiligheid schriftelijk vragen gesteld over de inzet van een gebarentolk bij crisiscommunicatie door de overheid en bij persconferenties van de overheid.

Tweede Kamerlid Vera Bergkamp (D66) had ook al eerder Kamervragen al eerder gesteld aan Minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Aanleiding is de ophef over het gebrek aan crisiscommunicatie tijdens de tramaanslag in Utrecht voor doven en slechthorenden.

Het CDA meent dat dat de ondertiteling niet altijd goed volgbaar is voor doven en slechthorenden, mede doordat gebarentaal veelal de moedertaal is waardoor de ontwikkeling van de Nederlandse taal in geschrift achterblijft. Zij vraagt of de Ministers bereid zijn zich tot het uiterste in te spannen dat in de toekomst crisiscommunicatie ook voor doven en slechthorenden goed te volgen is. De partij wenst dat bij alle persconferenties die de overheid belegt een gebarentolk wordt ingezet, zodat de informatie via televisie en online ook voor doven en slechthorenden is te volgen.

De Tweede Kamerfractie van het CDA vindt het verder onbegrijpelijk dat voor de NPO het wel mogelijk om een gebarentolk in te zetten in de ochtendjournaals en bij evenementen, maar niet in het geval van crisissituaties of reguliere persconferenties van de overheid. Zij vragen de Ministers in gesprek te gaan met de NPO en het Nederlands Gebarencentrum om afspraken te maken over de inzet van gebarentolken bij persconferenties die de overheid belegt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*