Brandpunt Profiel: Frans Timmermans komt van ver

Hij is het  beste jongetje van de klas, koketteert graag met zijn talenknobbel en is gek van Roda JC en Bruce Springsteen. In Brandpunt Profiel met Eva Jinek een portret van Frans Timmermans die op dit moment de populairste minister van het kabinet Rutte is. Als afgelopen zomer door een wreed lot een vliegtuig vol Nederlanders boven de Oekraïne wordt neergehaald, vervult hij de hoofdrol in de nasleep van de ramp. Zijn persoonlijke toespraak in de Veiligheidsraad naar aanleiding van vlucht MH 17, maakt veel indruk en gaat de hele wereld over. Alleen op YouTube wordt ie al 1,5 miljoen keer bekeken.

Nog maar 2,5 jaar geleden leek de rol van Frans Timmermans in den Haag uitgespeeld. Een mail waarin hij de toenmalige PvdA-partijleider Job Cohen bekritiseerde, lekt uit en draagt bij aan diens val. Veel mensen in de partij willen vervolgens niets meer met Timmermans te maken hebben. Toch wordt hij later minister van Buitenlandse Zaken. Frans Timmermans moest altijd al van ver komen. Zijn grootvaders werkten in de Limburgse mijnen en zijn vader was een eenvoudige bode in diplomatieke dienst. ‘Jij gaat het niet ver schoppen’, kreeg hij te horen toen hij zelf in het diplomatenklasje zat. En juist hij wordt de baas op Buitenlandse Zaken. Het is zijn droombaan.

Zijn critici noemen hem een veelvraat en ijdel, vinden dat hij niet tegen kritiek kan, maar roemen zijn vakkennis en werklust. Vriend en vijand zijn het erover eens dat dankzij Timmermans, Nederland terug is op het internationaal toneel. Premier Rutte komt aan het woord over de overstap van Timmermans naar Brussel. Ook in Europa kennen zijn ambities geen grenzen. Gaat hij het daar redden?

En waar eindigt de droom van Frans Timmermans? Gesprekken met o.a. vriend en Pinkpopbaas Jan Smeets, oud-ambassadeur in Moskou Joris Vos en partijgenote Jeltje van Nieuwenhoven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*