Brabants Mediacentrum strandt door Mediawet

Het was zo mooi, maar het kan niet volgens de nieuwe Mediawet.  Omroep Brabant en BN De Stem gooien daarom, zo blijkt uit een gezamenlijke verklaring, de handdoek in de ring, voor wat betreft de samenwerking in hun regionale mediacentrum. Vanaf december is het afgelopen met deze krachtenbundeling van zogeheten eerstelijns nieuws.

Een vorm van samenwerking die volgens het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek goed bleek te werken en door haar ook financieel werd ondersteund. Het gaat dan om het verwerken van persberichten en politienieuws. “Het stoppen van dit samenwerkingsverband gebeurt met pijn in het hart”, zeggen de regionale omroep en de krant.

Winst​
“Er is veel geinvesteerd in het initiatief en het was mooi geweest als het een structurele basis had kunnen krijgen”. Volgens de 2 media biedt de nieuwe wetgeving geen ruimte voor publiek-private samenwerking in de journalistiek. Die wet geeft aan dat publieke omroepen, gefinancierd met belastinggelden, niet mogen meehelpen aan het maken van winst door een commerciële partij.

Kranten mogen op hun sites geen filmpjes van regionale omroepen zetten, als ze daarmee geld zouden verdienen. Dan wordt een boete geriskeerd, volgens Henk Lemckert van omroep Brabant. Daarmee is er volgens hem geen verdienmodel mogelijk. Hille van der Kaa van BN De Stem zegt dat haar krant de afgelopen 2 jaar goed gebruik kon maken van elkaars expertise en slagkracht.

Kwaliteitsimpuls
Het expiriment is dus geslaagd volgens deelnemers en financier, maar de Mediawet is voor continuering ervan een sta in de weg. Belangrijkste doel van het Mediacentrum was om de regionale journalistiek een kwaliteitsimpuls te geven en om te bekijken hoe regionale media in de toekomst met elkaar kunnen samenwerken.

Op meer plaatsen in Nederland wordt gewerkt aan expirimentele samenwerking tussen kranten, regionale omroepen en lokale omroepen. De Raad van Cultuur adviseerde staatssecretaris Dekker onlangs deze initiatieven uit te breiden en  de regie ervoor in de regio te laten en niet centraal te organiseren.​

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*