Blog: Moet er een mediaheffing komen?

Mediaheffing, een paar euro Kijk, Lees & Luistergeld per maand bij je Internetabonnement?

Twee interessante stukken over de toekomst van het medialandschap deze week op Spreekbuis.nl:

Eerst van trendstrateeg Richard Lamb over de toekomst van de omroepwereld:

Anno 2018 hebben dagbladen het loodzwaar en dat zal komende jaren niet verbeteren. Door de opkomst van cross-mediale nieuwsvoorziening hebben kranten en omroepen namelijk veel overlap gekregen. Daar waar kranten hun financiering uit abonnementen en advertenties moeten halen, wordt de nieuwsvoorziening door de Publieke Omroep nog steeds vanuit Den Haag mogelijk gemaakt.

Waar Stephan Fellinger een dag later verder gaat over de groei van reclamevrije media, zoals Netflix, Apple, Spotify, waar de interessante reclamedoelgroep juist meer en meer bereid is te betalen om reclamevrij media te consumeren. Dat levert de vraag op: zijn we ook bereid om geld te gaan betalen voor onze email en social media gebruik enerzijds? En anderzijds, wellicht ook voor onze nieuwsconsumptie?

Het Kijk & Luistergeld is afgeschaft, maar ik zou me kunnen voorstellen dat we ergens een mediaheffing gaan betalen. Noem het Kijk, Lees & Luistergeld, waardoor het oa voor kranten (en tijdschriften) haalbaar blijft om kwaliteitsjournalistiek te leveren, om zo een belangrijke schakel te blijven in de democratische samenleving, waarin de overheid tevens verplicht is onafhankelijke pers te garanderen. Daarbij hoeven wij, als lezers, dan niet te betalen met onze privacy en data.

Zeg een paar euro per maand Mediaheffing, via je internetabonnement. Vergelijkbaar met de kopieerheffing op USBsticks en lege DVD’s.

Wat denken jullie, zou het haalbaar zijn? Het zou het getouwtrek met een symphatieke site als Blendle in een klap overbodig kunnen maken...

Of moeten kranten en tijdschriften hun heil maar zoeken bij grotere mediabedrijven of samensmelten met een omroep van voorkeur om een crossmediaal bedrijf te worden. Je ziet dergelijke samenwerkingen nu ook al. NRC schrijft bijv. over de VPRO Tegenlicht uitzending van zijn columnist Bas Heijne, en post erover op zijn social media kanalen. Op die manier zouden kranten, geprinte media, dan ook overheidsgeld kunnen ontvangen. In ieder geval voorlopig…

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*