Blog Martin van Doren: ‘Zuurbakken’

Een scheiding is zelden een feestelijke aangelegenheid, maar er zijn wel degelijk gradaties in hoe de ellende afgehandeld wordt. De scheiding tussen Mieke van der Weij en AVROTROS is inmiddels een feit, en de afhandeling voor de luisteraar ook. Fraai was anders.

Toegegeven, ‘De Nieuwsshow’ hoor ik maar hoogst zelden. Maar met alle trammelant over het programma vond ik het wel raadzaam om op 14-10 even naar de opening te luisteren. Eigenlijk had ik daar een beetje op Ed Nijpels gehoopt, om eens klip en klaar uit te leggen wat er nou aan de hand was, en waarom AVROTROS gehandeld heeft zoals zij gedaan heeft. Misschien belangrijker: wat is nou het punt van zijn omroep. Uit de media begrijp ik dat Mieke van der Weij het programma zo’n slordige 20 jaar gepresenteerd heeft, dus enige aandacht zou helemaal niet onterecht geweest zijn. In deze uitzending zou best wel eens een blog kunnen zitten.

Geen Ed Nijpels, maar wel bingo voor een blog. Ook al uit de media begrijp ik, dat de combinatie Mieke van der Weij en Jan Mom nou niet bepaald ’radio-liefde op het eerste gehoor’ was. Ik was dus razend benieuwd hoe Jan Mom zou openen. Dit is de letterlijke tekst, na de openingsjingle:

“Een hele goedemorgen. Een nieuwsshow, u hoort het, zonder Mieke van der Weij; die wil haar carrière voortzetten bij Omroep MAX, en AVROTROS geeft haar daartoe alle ruimte”.

Tsjonge, tsjonge! Mag ik heel even over mijn nek gaan? ‘Alle ruimte geven’ is blijkbaar synoniem voor ‘op non-actief stellen’. Jasses! Mag ik in alle bescheidenheid een voorstel doen voor het uitbreiden van de Nederlandse taal met een nieuwe term? Zuurbakken!

Ik snap het standpunt, de woede, van AVROTROS best wel, maar is dat een reden om iemand die 20 jaar voor jouw omroep, naar het schijnt het best beluisterde programma op Radio 1 gepresenteerd heeft, zo af te serveren, zoals op 14-10 gebeurd is? Een scheiding is zelden een feestelijke aangelegenheid, maar dit is zuurbakken.

Onwillekeurig keek ik even in de agenda naar de eerste zaterdag van 2018. Als de tekenen niet bedriegen start dan ‘De Nieuwsshow nieuwe stijl’, wat dan in wezen ‘De Nieuwsshow oude stijl’ is. Ongetwijfeld zal er gedonder komen over de naam van het programma. Dan maken we er gewoon “Van der Weij & De Bie” van. Opgelost. 06-01-2018 moet ik op tijd achter de computer zitten. Ik heb zomaar het idee dat de opening dan een stuk respectvoller zal zijn, en ik zal al helemaal niet uit mijn stoel vallen, als Jan Slagter de eerste gast blijkt te zijn.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*