Blog Martin van Doren: “STAD-Radio Amsterdam”

De Amsterdamse Kunstraad (AKr) kwam met een opmerkelijke aanbeveling: koppel het lokale Amsterdamse tv-station AT5 (weer) los van RTVNH, en maak er een zelfstandige regionale omroep van, de veertiende van Nederland. Om een reden die mij niet bekend is, zou de eerstvolgende mogelijkheid in 2018 zijn. Hoop doet leven, maar ik mis iets.

Als de plannen gerealiseerd zouden worden, dan krijgt de provincie Noord Holland een systeem voor de regionale omroep, dat gelijk is aan die van de provincie Zuid Holland: daar opereren immers ook RTV Rijnmond en Omroep West naast elkaar. Bij de vele voetangels en klemmen treedt er eentje uiteraard meteen op de voorgrond: de financiën.

Het mooie van het voorstel van de AKr is de impliciete erkenning dat het samengaan van AT5 met RTVNH geen doorslaand succes is geweest. In de praktijk mag ik misschien wel roepen: integendeel!
Zoals ik het in de media gelezen heb, zou AT5 een verzorgingsgebied moeten krijgen van Amsterdam met 36 aanpalende gemeenten. Dat lijkt mij geen goed plan, want voor je het weet krijg je dan alsnog de ellende van de bloembakken midden op de weg in ’s Graveland, maar dan op AT5. Dat lijkt mij nu precies wat de AKr niet bedoelt.

Eén aspect van de ontvlechting van AT5 en RTVNH, al schijnt de laatste inmiddels NH te heten, ontbreekt naar mijn idee. Elke regionale omroep heeft zowel een televisie als radio tak. Hoe gaan wij dat oplossen? Het is een schot voor een open, totaal verlaten doel: STAD-Radio Amsterdam weer terug! De troosteloze huidige stand van zaken begon toen STAD-Radio Amsterdam door Radio Noord Holland werd opgeslokt: het is nooit meer goed gekomen.

Het lijkt mij geweldig, als het voorstel van de AKr wordt uitgebreid in de zin van: een veertiende regionale omroep voor Amsterdam, bestaande uit de combinatie AT5 en STAD-Radio Amsterdam. Het lijkt een zeer vooruitstrevende gedachte, maar in wezen is het een terugkeer naar de oude situatie, een situatie die nooit had mogen verdwijnen.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*