Blog Martin van Doren: ‘Radio Drenthe’​

De cijfers van het Nationaal Luister Onderzoek (NLO) voor oktober en november 2015 zijn gepubliceerd. Normaal gesproken kijkt geen hond daarna, ik spel ze. Het Media Magazine (MM) meldt altijd trouw dat “ze er weer zijn”, anders zou ik ze ook missen, en dezelfde website zet er altijd een conclusie bij, waarbij ik toch echt wat anders zie dan MM. Het is het eeuwige verhaal van het gesjoemmel met kijk- en luistercijfers.

Media Magazine interpreteert de luistercijfers van het NLO als volgt: Radio 538 is de best beluisterde radiozender van Nederland, gevolgd door Q-Music en met op nummer 3 Sky Radio. Dat is nadrukkelijk niet wat het NLO publiceert; bij het door hen gepubliceerde lijstje is de volgorde: Radio 538 op één, Q-Music op twee en op 3 ORN Radio. Wie staat er op nummer 3? ORN Radio. Daar heeft u waarschijnlijk nog nooit van gehoord, maar het gaat over “De Regionalen” als geheel. Van Radio Noord via Omrop Fryslan door naar L1.

9,5% van de Nederlanders, ouder dan 10 jaar, luistert tussen 06:00-24:00 naar de regionale radiozenders; bijna één op de tien. Ik kan er met mijn petje niet bij. Ik heb niet zoveel met de regionalen, net zoals “mijn” regiozender (Radio Noord Holland) niet zoveel met mij op lijkt te hebben. Sinds kort is Radio Noord Holland op DAB+ verschenen, op kavel 8A om precies te zijn, maar dat kavel is bewust zo onmogelijk slecht gefaciliteerd dat ik het niet kan ontvangen (en dat terwijl de hemelsbrede afstand tussen de zendmast en mijn huis misschien 15 kilometer is). Helaas voor Radio Noord Holland: ik luister inmiddels alleen nog DAB+. Het is een onverwacht soort van win-win situatie: ik kan dat geëmmer niet meer ontvangen, zij krijgen niet de volle laag van mij. Iedereen dik tevreden.

En toch…., toch is één van de meest memorabele radiofragmenten voor mij van een regionale radiozender: Radio Drenthe. Zes keer per jaar, inderdaad, als NLO met de luistercijfers komt en ik de ORN weer voorbij zie komen, schiet het weer naar boven en schiet ik weer in de slappe lach.

Terug naar 2008 (ja, zo lang loopt dit al). Een weekje Drenthe , en geheel per ongeluk stond de radio op Radio Drenthe; maar omdat ik met een rughernia zat, en mij nauwelijks kon bewegen, was er geen mogelijkheid om snel iets anders op te zetten, en zo kwam één van de meest memorabele radiofragmenten in mijn oren terecht. De Regionalen hebben allemaal wel zo’n ellendig “inbelprogramma”; de luisteraar kan inbellen en op de antenne gooien wat hem of haar dwarszit. Het lief en leed van de provincie dendert door de ether. In de studio zit altijd wel iemand met een luisterend oor en een buitenproportioneel inlevingsvermogen. Op het memorabele moment belde een vrouw in tranen naar Radio Drenthe op: Sproetje was hem gepeerd. Sproetje, haar hond, moest naar de dierenarts en koos op de Wapserveensweg in Diever eieren voor zijn geld en ging er vandoor. Had iemand Sproetje misschien gezien? Ik kan mij het intense verdriet van de vrouw levendig voorstellen: ik moet er niet aan denken dat mijn eigen viervoeter de kuierlatten zou nemen, maar moet dat op deze manier op de radio? Enige uren later strompelde ik door Diever en noodlottige wijs ook nog eens op de Wapserveenseweg. Hier was het gebeurt, hier hield Sproetje het voor gezien. Op de één of andere manier is daar het verhaal van Sproetje voor eens en altijd in mijn geheugen vast komen te zitten, en zeven jaar later heb ik het er dus nog over.

“Sproetje” is voor mij synoniem geworden voor het erbarmelijke niveau van De Regionalen. Het is stroperig, het plakt en kleeft aan alle kanten. Eén op de tien Nederlanders, ouder dan 10 jaar, luistert hier dus naar ergens tussen 06:00-24:00. Vooral blijven uitzenden dus! Hier is blijkbaar behoefte aan, hier is een grote markt voor. Zit ik wel bij die negen op de tien, die er niet naar luistert.

Toch blijft mij één ding bezig houden: mijn radio staat bijna altijd aan; hoe komt het toch dat uitgerekend “het Sproetje moment” van Radio Drenthe zo’n impact gehad heeft, dat uitgerekend dit zo blijft hangen?!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*