Blog Martin van Doren: ‘Generalisten versus Specialisten’

Luisterend naar NPO Radio 1 kwam een vraag bij mij op: waarom heb ik geen goed woord over voor NPO Radio 1, en loop ik weg met Danmarks Radio P1? Wat zijn de overeenkomsten, wat zijn de verschillen? Voor het gemak gebruik ik in dit blog verder de namen Radio 1 en P1. Misschien ten overvloede: het is mijn mening.

Beide zenders zetten zichzelf neer als nieuwszenders, waarbij Radio 1 zich neerzet als nieuws- en sportzender. Daar zit het eerste verschil: P1 heeft geen sportprogramma’s, het is een pure nieuwszender. Er zijn op het eerste gezicht meer verschillen. P1 is reclamevrij, draait geen muziek (tenzij het direct gerelateerd is aan een item van een uitzending), er is geen verkeersinformatie (uitzondering: spookrijders), en het weer komt alleen aan bod in de nieuwsbulletins op het hele uur (en dan hooguit voor 20 seconden). Dan heb je al een heel andere zender dan Radio 1.

Radio 1 reutelt overdag constant in hetzelfde stramien door. De namen van de programma’s wisselen, net zoals de uitzendende omroepverenigingen, maar de programma’s zijn compleet inwisselbaar. Het is een constante brei van korte, wisselende onderwerpen, met de nadruk op het moment van de dag, de waan van de dag. Dat doet P1 volstrekt anders. Daar worden items uitputtend behandeld in aparte programma’s, altijd met een maatschappelijke relevantie. Die programma’s duren consequent 57 minuten. In de ochtend komen, na het ochtend nieuwsprogramma (06:00-09:00), drie van dat soort programma’s achter elkaar, met volstrekt verschillende onderwerpen en andere programmamakers (09:03, 10:03 en 11:03). Voor Radio 1 heb je geen spoorboekje in een gids nodig, voor P1 is het programmaoverzicht op dr.dk essentieel.

Orientering
En dan is er het vlaggenschip van P1: Orientering, het nieuwsprogramma dat tegenover Nieuws & Co op Radio 1 staat. Hier wordt de vergelijking gênant, en misschien komt hier wel ten diepste het verschil tussen Radio 1 en P1 aan de oppervlakte. In ‘Orientering’ komen actuele zaken aan de orde, maar die kunnen rustig 20 minuten duren, zo nodig langer. Er is een presentator (m/v) die onderwerpen inleidt, zelfs duidt, waarna één journalist het onderwerp uitdiept. De presentator en journalist gaan niet met elkaar in gesprek. Hoe anders is dat op Radio 1. Daar ‘babbelen’ de presentator en journalist maar al te graag met elkaar, en is de presentator niet zelden ook de interviewer. P1 scheidt die functies, Radio 1 niet. Het leidt tot het extreem hoge ‘theemutsengehalte (m/v)’ op Radio 1, en ik kan dat niet uitstaan.

Wat vriendelijker geformuleerd: op Radio 1 werken ‘Generalisten’, die van alles en nog wat wel iets zouden moeten weten, op P1 zitten de ‘Specialisten’, die zich per uitzending met maar één onderwerp bezighouden. P1 is zonder meer zakelijker, misschien zelfs afstandelijker, maar is dat geen voorwaarde voor een nieuwszender?

Een slotvraag zou kunnen zijn: waar maak je je nou zo druk over, je hoeft toch niet naar Radio 1 te luisteren? Godzijdank niet, er zit een knop aan het toestel, en zolang er internet is, is er ook P1. Probleem opgelost! Maar toch…: het zal in mijn blogs wel opgevallen zijn dat ik iets met radio heb, en eigenlijk zou ik het fantastisch vinden als de NPO ooit…., eens…., met een echte nieuwszender op de radio op de proppen zou komen zetten. Het is waarschijnlijk luchtfietserij. Helaas, het is niet anders. Nooit aan een dood paard gaan trekken? Mooi wel, reanimeer NPO Radio 1!

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*