Blog Martin van Doren: “BBC World Service”

Er zijn soms van die berichten waar een mens net wat langer bij stilstaat. Stilstaan in de zin van: hè?! Stilstaan tussen verbazing en hoop. Deze week was er weer eens zo’n bericht, in Media Magazine. Een bericht over de BBC World Service

.Sinds het afschakelen van de middengolfzender op 648 kHz, is de ontvangst van BBC World Service er niet eenvoudiger op geworden. Zeker niet onmogelijk, maar heel erg eenvoudig: nou nee. In sublieme kwaliteit op de satelliet, maar mobiel ben je aangewezen op de internetstream van de BBC, en daar steekt de zender vooralsnog niet heel veel kwaliteit in, en al helemaal niet voor buiten het Verenigd Koninkrijk.

Opvallend was dan ook het bericht in Media Magazine, dat de BBC geen concrete plannen heeft voor de verspreiding van de World Service in Nederland via DAB+. Uh…, de BBC World Service via de ether in Nederland? Blijkbaar waren er geruchten dat dit wel het geval zou zijn, maar nee: vooralsnog niet. Wel schijnt de zender bezig te zijn met het verkennen van de mogelijkheden voor een digitale verspreiding in Nederland, maar dat kan zowel internet als DAB+ zijn.

Maar wat staat er nu eigenlijk in dit bericht? Blijkbaar zijn er geruchten dat de BBC World Service mogelijk beschikbaar zou kunnen komen op DAB+ in Nederland; het MTVNL netwerk wordt daarbij genoemd. Dat zou helemaal te gek zijn! Stel je eens voor dat je op een goede dag de DAB+ ontvanger een scan laat uitvoeren en er opeens “BBC World Service” op de display verschijnt! Een echte radiozender, een serieuze nieuwszender via DAB+ in Nederland; voor het eerst een echte, serieuze, kwaliteitsnieuwszender in Nederland. Helemaal overbodig zou het niet zijn, zeker niet in het licht van de nieuwste, groteske vergezichten die Shula Rijxman, bestuursvoorzitter van de NPO, er heden ten dage op los meent te moeten laten.

Hoop doet leven. Ik houd mij maar even vast aan het gezegde “waar rook is, is vuur”. Af en toe even mijn ontvangers laten scannen kan ook geen kwaad. Maar hoe realistisch is het? Als er in Nederland nou iets dichtgetimmerd zit, dan is het wel het radio- en televisiewezen. Op welke juridische basis zou de BBC voor haar World Service een uitzendlicentie in Nederland kunnen bemachtigen? Ik zou het niet weten, maar dat is niet van belang. Als de BBC maar een mogelijkheid ziet, en dienovereenkomstig handelt.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*