Blog Martin van Doren: ‘Audiokaart’

Keihard galmde mijn naam door het huis. Ik ken de intonatie; die houdt het midden houdt tussen een vermaning en medelijden. Dit hoor ik alleen als ik bovennatuurlijk onnozel schijn te zijn geweest. De enige prangende vraag is: wat heb ik nu weer over het hoofd gezien.

De ellende begon toen mijn computer begon te jengelen dat Windows-10 hoognodig een update nodig had. Het ding stond te werken dat het een lieve lust was, en aan opnieuw opstarten geen gebrek. Na afloop was het stil, heel stil. Met geen mogelijkheid was het ding bereid om nog iets van zich te laten horen; het beeldscherm functioneerde perfect, alle programma’s deden het als vanouds, alleen de audio was weg.

Ik heb een haat-liefde relatie met de computers. Hoe zo’n ding werkt is mij een raadsel, maar ik weet hoe om te gaan met de programma’s. Als er een nieuwe moet komen, dan heb ik eigenlijk alleen maar één eis: een goede audiokaart, want een computer is voor mij toch als eerste een verkapte radio die de godganse dag Danmarks Radio staat te loeien. Daarnaast zit ik vaak met audio te spelen, en derhalve heb ik een (veel te) zware audiokaart in mijn computer. Dat alles was dus uitgevallen, waardoor ik transformeerde tot de desperaat in volle omvang.

Ruim 24 uur duurde de ellende. Opeens hoorde ik de tune van het DR radionieuws en meteen daarna galmde mijn naam door het huis. Ik ken die intonatie. Het zou niet lang meer duren voordat ik omstandig uitgelegd zou krijgen wat voor een onnozelheid ik nu weer aan de dag had gelegd. Bij het updaten bleek de computer teruggesprongen te zijn naar de standaard audiokaart. Met twee klikken was die terug op mijn eigen audiokaart, waarna ook het audiogedeelte weer functioneerde als vanouds. “Dit verzin je echt niet, hè?!” was de enige vraag die ik kreeg. Helaas, dit verzin ik echt niet zelf.

Dik tevreden, zeg maar gerust dolgelukkig, zat ik naar mijn alternatieve radio te luisteren, en even later was het weer audio knippen en plakken. 24 uur zonder mijn alternatieve radio: da’s bijna geen leven. Doe mij maar even geen update meer.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*