Blog Marc Wielaert: ‘Totale radeloosheid’

Dit schreef ik vijf jaar geleden…

6 mei 2002, eind van de middag. Ik was op m’n werk in het nog maar net opgeleverde NPS/VARA gebouw. We stonden nog wat te kletsen op de derde etage. Buiten rennen twee mannen achter elkaar aan: “kijk, ze houden nu al hardloop wedstrijden om het pand!” grapt een collega.

Ik besteed er verder geen aandacht aan en stap op m’n fiets. De fietsenstalling is helemaal onderin het pand, ik moet de parkeervallei omhoog fietsen. Als ik de weg op fiets word ik op een haar na aangereden door een ambulance die met onwaarschijnlijke snelheid passeert. Ik heb ‘m nooit zien aankomen, hij voerde geen sirene.

Het terrein kom ik niet meer af. Ik tref lijkbleke collega’s bij het Audiocentrum. Verslaggever Peter de Vries onder andere, hij heeft dan net verslag gedaan. Fortuyn is neergeschoten, zegt hij me als ik vraag wat er in godsnaam aan de hand is. Bij de parkeerplaats achter de studio bij 3FM. Mensen zijn aangedaan, in de war, confuus, van de kaart, in tranen, daas.

Opeens zie ik allemaal witte busjes met geblindeerde ramen staan: AIVD, geen twijfel mogelijk. Waar komen die zo snel vandaan? Het park was allang afgesloten! Ik bel m’n vrouw dat ik voorlopig niet naar huis kan. Ik bel vrienden dat Fortuyn is neergeschoten. Doodgeschoten, naar we inmiddels vrezen.

De mannen die ik vanuit het NPS gebouw zag rennen, waren – hoorde ik achteraf – een collega van de NPS die Volkert van der G. achtervolgde. Een andere collega vertelt dagen later dat hij aan de andere kant van het NPS/VARA gebouw een donker busje had zien staan, met een heel nerveuze bestuurder, die later instapte en hard wegreed. Door alle commotie weet ik niet meer wie me dat verteld heeft. Volkert vermoedde blijkbaar een vluchtauto aan die kant van het park, rende later aan de andere kant van de Insulindelaan weer terug en werd aangehouden bij het Texaco station aan de andere kant van het spoor, bij de Lage Naarderweg.

En de ziekenauto kon niet meer door de hoofdingang, want daar was het grote metalen hek al gesloten. Die moest dus het hele Mediapark rondrijden om via de achteringang plankgas terug te rijden naar het toenmalige Audiocentrum.

Daarom duurder het ook zo onwaarschijnlijk lang voor de ambulance bij Fortuyn was, zoals je horen kunt in dit aangrijpende verslag van 3FM. Heb het net gehoord, erg goed gemaakt. De totale radeloosheid in die paar minuten. Vreselijk.

3FM over de moord van Pim Fortuyn: http://www.3fm.nl/nieuws/detail/352687/Terugblik-op-de-moord-van-Pim-Fortuyn

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*