Blog Koos Postema: ‘De truien van Mart’

Mart Smeets heeft veel truien. Niet over beginnen als u hem ooit mocht tegenkomen, want hij wil het er niet over hebben. Popmuziek in de breedste zin van het woord of sport, daar weet hij ook hele geschiedenissen van. Zie daar gespreksonderwerpen van de man uit Haarlem die nooit zijn rijbewijs behoefde en dus een groot treinreiziger werd. Tijdens zijn ‘tafelprogramma’ op de late avond tijdens de Tour de France reed zijn vrouw hem van uitzendplek naar uitzendplek. Op zich een hele tour die zeer vermoeiend was voor alle medewerkers.

Mart is deze maand nog een keer voor Studio Sport in de weer als verslaggever basketbal tijdens de Spelen in Rio. Hij was en is en blijft een van de beste sportverslaggevers die ons land kent. Hij kan er zeer goed over vertellen. Zijn college bij DWDD vorig jaar deed hij uit het hoofd en dat in een taal die je niet vaak meer hoort bij de jonge generatie. Dat heeft niet alleen met talent te maken, maar ook met het genoten onderwijs dat hem en leeftijdgenoten leerde met Nederlands om te gaan.

Toch even terug naar Mart en truien.

In 1988 waren er Olympische Winterspelen in Calgary, Canada. Mart deed natuurlijk het schaatsen. Harmen Siezen en ik zaten in Hilversum te presenteren. We hadden een dure verbinding met Mart. Ik heb geen verstand van techniek , maar het was tegen ‘hoge kosten’ mogelijk dat ik Mart kon zien en hij mij. Op een avond meldde hij zich voor het eerst met een schaatsloting. Hij was daarbij zeer groot in beeld, gehuld in een forse trui. Toen ons item klaar was wilden wij beiden afsluiten, toen opeens redacteur Ad van Liempt in mijn oor riep: “Vraag aan Mart bij welk Leger des Heils-filiaal hij die trui heeft gehaald!” Ik stelde de vraag onder gelach van Harmen en Mart verdween wat bozig uit beeld.

De volgende avond deed hij gewoon weer zijn werk, maar nu hield hij mìj tegen bij het afsluiten van zijn tekst. En wat er toen gebeurde… De camera zoomde uit. Naast Mart verscheen een soldate van het Leger de Heils die in gebroken Nederlands vertelde dat Mart van haar truien kon krijgen zoveel hij maar wilde in het koude Calgary.

Veel gelach, want lachen hoort ook bij sport.

Dit artikel verscheen op MAXVandaag.nl

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*