Blog Jan Slagter: ‘Powervrouw’

Vorig jaar moest onze lieve oud-collega Léonie Sazias de strijd tegen darmkanker opgeven en overleed ze veel te vroeg op 65-jarige leeftijd. Voor Omroep MAX presenteerde ze enkele radioprogramma’s. Maar Léonie was veel meer dan een gewaardeerd programmamaakster, ze was ook beeldend kunstenares én een zeer gedreven politica.

In 2006 kwam ze terecht in de gemeenteraad van Hilversum en in 2012 behaalde ze voor 50PLUS een zetel in de Tweede Kamer. Door haar ziekte moest ze in 2021 de Kamer verlaten, waar ze bij haar afscheid geridderd werd. Uit haar Hilversumse periode is bekend dat ze net was geopereerd en niet naar de raad kon komen. Ze werd met een bestelbusje opgehaald en in een rolstoel de raadszaal ingereden om tegen een bepaald voorstel te stemmen, dat dan ook niet werd aangenomen.”Het zat in haar DNA om een verschil te maken”, aldus een familielid. En nu is bekend gemaakt dat Léonie een straat naar haar vernoemd krijgt in de nieuw te bouwen wijk Crailo als blijk van waardering voor haar jarenlange inzet als raadslid voor Hilversum.

Naast Léonie krijgen verzetsstrijders, kunstverzamelaars, een topsporter en een dokter een eigen straatnaambord, allemaal Gooise ‘powervrouwen’. Wat een prachtig eerbetoon en hoe verdiend!

2 Comments

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*