Blog Jan Slagter: ‘Poolse toestanden’

Europa is in rep en roer door de nieuwe mediawet die is aangenomen in Polen. Daardoor kan de Poolse regering de directie en hoofdredactie van de publieke omroep zelf benoemen en ontslaan.

“Onze grootste zorg is dat de publieke omroep zijn belangrijkste functie verliest, namelijk het onafhankelijk informeren van de burgers”, zegt eurocommissaris Oettinger, die zelfs overweegt Polen het stemrecht binnen de EU te ontnemen. Maar kijk eens naar wat er binnen onze eigen grenzen gebeurt. Ook hier is een nieuwe mediawet voorgelegd aan het parlement die de regering de Raad van Toezicht en de Raad van Bestuur van de NPO laat bepalen. Bovendien oefent met deze wet een staatsorgaan als de NPO voorafgaand toezicht uit op de programma’s van de omroepen. Dat is in strijd met de Grondwet.

Vooruitlopend op de wet toetst de NPO programma’s nu al inhoudelijk. Als ze bijvoorbeeld niet akkoord gaan met een hoofdpersoon in ons programma ‘Recht van Spreken’, waarin oudere Nederlanders terugkijken op hun leven en carrière, krijgen we geen budget. De Eerste Kamer heeft de behandeling van de Mediawet uitgesteld omdat de onafhankelijkheid van de publieke omroep in het geding is. Ondertussen heeft staatssecretaris Sander Dekker zijn VVD-vriendje Bruno Bruins benoemd als nieuwe voorzitter van de Raad van Toezicht van de NPO. Als dat geen teken aan de wand is…

Bron: Max Magazine

 

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*