Blog Jan Slagter: ‘Mond vol tanden’

Op 1 februari kwam de Eerste Kamer bijeen om de Mediawet van Sander Dekker te behandelen. De Kamer pakte haar rol goed op en stelde veel kritische vragen aan de staatssecretaris. Die stond regelmatig met de mond vol tanden en kwam wat stuntelig over.

Hij dacht kennelijk net als in de Tweede Kamer weg te kunnen komen met vage antwoorden. De Eerste Kamer dwong af dat Dekker nu eerst maar eens al zijn toezeggingen uitgebreid op papier zet. Op 1 maart wordt de tweede termijn van de behandeling gehouden. Wat er in ieder geval uit de Mediawet moet is de concentratie van macht bij de NPO. Die bepaalt in deze wet het geld, de zendtijd, de inhoud, de presentatoren en misschien zelfs wel wie de gasten zijn. Sterker nog, het zijn twee mensen bij de NPO die daar door de politiek zijn benoemd, die straks de scepter zwaaien. Het moeten te allen tijde de omroepen zijn die de inhoud van de programma’s bepalen, niet de overheid.

De journalistieke onafhankelijkheid is in het geding. In onze democratie passen geen Poolse toestanden. En natuurlijk moet amusement bij de publieke omroep blijven, net als in onze omringende landen. Iedereen betaalt belastinggeld, niet alleen een elite die bediend moet worden met informatie, educatie en cultuur. Eigenlijk wil Dekker de publieke omroep afbreken: zonder amusement minder kijkers en minder Ster-inkomsten. Straks houden we nog maar één net over…

 

Bron: Max Magazine

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*