Blog Jan Slagter: Jaloers op ‘VI’

Nogal wat mensen zijn gevallen over wat ik onlangs heb gezegd in de Kees Lunshoflezing in Nieuwspoort Den Haag. Daar had ik het over talkshows op de Nederlandse televisie (iedere dag zes) en hun onderlinge verschillen.

Zo vergeleek ik bijvoorbeeld ‘Op1’ met ‘Vandaag Inside’ (‘VI’) qua publiek dat deze praatprogramma’s bereiken. Daarbij vertelde ik mij er zorgen over te maken dat ‘Op1’ er niet in slaagt de lager opgeleide kijkers te bereiken. In tegenstelling tot ‘VI’; zij bereiken een publiek dat ‘Op1’ niet bereikt. De berichtgeving over die lezing in de media leidde tot verontwaardiging onder kijkers én de mannen van ‘VI’. 

Denigrerend vond men het. Johan Derksen deed het voorkomen of ik gezegd zou hebben: “Er kijken alleen maar domoren naar ‘VI’.” Maar dit berust toch echt op een misverstand. Ik ben groot fan van ‘VI’ en kijk er graag naar. Ik vind het juist zo knap dat zij óók de mensen weten te bereiken die niet meer zoveel naar de NPO kijken. ‘VI’ heeft dus een heel breed kijkerspubliek, breder dan de talkshows op de NPO. Ik betreur het dat dit anders is opgevat door de mannen van ‘VI’. Dus toen Derksen opmerkte: “Er spreekt jaloezie uit”, sloeg hij de spijker op de kop!

Jan Slagter
directeur Omroep MAX

10 Comments

 1. Ik vind het met name opmerkelijk dat zo’n programma zo goed scoort! Je wordt er niet wijzer van, het is het de maat nemen van personen en zaken uit het nieuws en de showbizz. En aan het eind van programma heb ik altijd zo iets van waar in hemelsnaam heb ik naar zitten kijken! Er is wat te zeggen over al die andere talkshows die regelrecht uit de ’talkshowfabriek’ komen met een vooropgezet riedeltje met dito voorspelbare gasten en items van Op1 naar Beau en Jinek en weer terug naar Khalid en Sophie en H8 op SBS. Allemaal inwisselbaar en het komt allemaal op hetzelfde neer! Maar zoals VI het aanpakt vind ik dan weer het andere uiterste. Het is een verlengstuk van Shownieuws geworden. Vind het dan ook met name vreemd dat iemand als Derksen zich hier voor leent, zeker gezien zijn leeftijd en de niet al te lage vergoeding die hij hier voor krijgt waar hij hoogstwaarschijnlijk zijn radio hobby Grolloo Radio mee bekostigt.

  • Je vindt het opvallend maar hebt zelf ook gekeken zo te lezen, vind ik opvallend.

   Ik snap de cijfers wel, entertainment scoort, zeker in tijden waarbij er veel uitdagingen zijn

 2. Dus op1 moet zich meer op de laag opgeleiden richten.

  Vervolgens komt Jan verkleed als sinterklaas naar op1

  Laag opgeleid is niet het zelfde als euh..vul zelf maar in…

 3. Ik ben verheugd met het demasqué dat proleet Jan Slagter over zich zelf afriep als Sinterklaas. Verkleed als de goedheiligman ontmaskerde hij zichzelf vakkundig als een narcistische potentaat, oude vieze man en een man die in doen en laten véél ouder is dan de Sint.

 4. Ik kijk nauwelijks meer naar talkshows. Elke keer wordt mijn mening bevestigd.
  Weet je wat het probleem is met al die talkshows?
  Als er iemand in Den Haag (andere steden bestaan geloof ik niet meer) een scheet laat, dan komt die scheet in tenminste 4 talkshows aan bod. Meestal zit de schetenlater niet aan tafel, maar wel een reeks van schetendeskundigen die allemaal hun niet interessante en voorspelbare mening over scheten mogen etaleren.
  Oftewel: niet interessante tv.
  Waarom zijn dit geen radioprogramma’s?

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*