Blog Jan Slagter: ‘Een leuk gesprek’

Onlangs werd ik door de nieuwswebsite NU.nl geïnterviewd. Op zich niets bijzonders, ik geef zo vaak interviews aan kranten en tijdschriften en ik schuif geregeld aan tafel in talkshows op tv en in forums voor de radiomicrofoon. Nee, een optreden in de media is voor mij niet vreemd. En toch was dit voor mij een geheel nieuwe ervaring.

Wat wil het geval? NU.nl-presentator Chris Helt haalde mij op met zijn auto in het Mediapark en reed met mij op de bijrijderstoel een rondje door het Gooi. In de auto zaten een paar camera’s plus microfoons gemonteerd, zo onopvallend dat ze tijdens de rit niet hinderlijk overkwamen. Zo ontspon zich een geanimeerd gesprek, niet met het strakke format van een journalistiek vraaggesprek, maar alsof we gezellig aan het babbelen waren ‘onderweg naar oma’.

Chris is natuurlijk een vakman en weet precies hoe hij het gesprek in goede banen moet leiden en ik ben ervaren genoeg om te weten wat ik wel en niet moet zeggen. Toch was het gesprek heel plezierig en ongedwongen. Helemaal uniek is dit concept niet. Henk van Straten haalt voor zijn interviews in ‘Nieuwe Revu’ met BN’ers ook zijn gesprekspartners op met de auto en we kennen als vrolijk onderdeel van ‘The Late Late Show’ met James Corden de Carpool Karaoke (met geweldige afleveringen met Paul McCartney, Adele en Michelle Obama) waarin chauffeur en bijrijder ontspannen meezingen met de autoradio, terwijl de ingebouwde camera op ze gericht is. Het programma ‘Taxi’ werkte vroeger ook met verborgen camera’s, maar de passagiers wisten niet dat ze opgenomen werden. Nieuw is dat NU.nl het interview integraal uitzendt als podcast en een videocompilatie van zo’n kwartier op de website zet. Grappig om te zien wat de media oppikten uit mijn uitspraken. NU.nl zelf haalde eruit: “(Jan Slagter) wil Linda de Mol bij Omroep MAX” en Spreekbuis.nl: “’Man bijt Hond’ had bij de NPO moeten blijven”. Kijk zelf maar even op NU.nl om de rest te zien en horen.

Bron: Max Magazine

1 Comment

  1. Ik neem aan dat dit soort programma’s gewoonlijk altijd met volledige instemming en medeweten van de deelnemer wordt opgenomen? Uit de sociale psychologie kennen we de zogenaamde ‘unobtrusive’ participerende observatietechniek, waarbij de proefpersoon NIET weet dat hij geregistreerd wordt. Dat heeft wel tot ethische kwesties en discussies geleid. Nou ja, we zijn allemaal bekend met uitdagingen en problemen rond ‘undercover’ operaties in media en maatschappij. Maar het is natuurlijk niet allemaal onschuldige, humoristisch bedoelde ‘Banana Split.’

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*