Blog Jan Emous: ‘Wat de NPO kan, zou De Mol niet moeten kunnen.’

De NPO is blij met haar successen, zo meldt de organisatie in een persbericht. Dat is mooi. En deels terecht. Vooral als je niet verder kijkt dan het heden. Want dat de gemiddelde leeftijd van de tv-kijker inmiddels 58 is stemt tot nadenken. Dat gegeven, gecombineerd met de zorgelijke neergang van 3FM, laat zien dat er zowel op radio- als tv-gebied veel werk aan de winkel is.

Laat ik me beperken tot de radio. De NPO is trots op Radio 2. Die zender zit in de eredivisie. Maar ja, Radio 2 is niets anders dan een soort van 3FM van jaren geleden. Net zoals Radio 5 in wezen 3FM is van nóg meer jaren geleden. De jongeren van nu die niet langer naar een voor hun bedoelde zender luisteren, gaan dat straks niet ineens weer wél doen als ze de Radio 2-leeftijd bereikt hebben. Of, weer een jaar of vijftien later, de Radio 5-doelgroep.

Ik kan me de NPO-beleidsgedachte van anderhalf decennium geleden goed voorstellen. We moeten de jongeren vasthouden door hun muziek en presentatoren in de tijd met ze mee te laten reizen. Achter die opvatting zat ook een zekere creatieve armoede verscholen, omdat commerciële zenders zo’n aanpak ook gemakkelijk konden realiseren.

Het wordt tijd voor een NPO-vlucht vooruit, want stilstand leidt niet alleen tot achteruitgang, maar tot helemaal niets. En dat zou rampzalig zijn voor het media-aanbod. Natuurlijk, ook deze stuurman – en NPO fan – staat lekker te zeuren aan de wal, maar dat er ingrijpende veranderingen nodig zijn is volstrekt helder.

Wat mij betreft mag de verbeelding wel weer eens aan de macht komen. Doe ‘ns wat geks. Geef talenten de vrijheid om dingen te doen die niet van te voren kapot-geresearched zijn. Experimenteer. Ga op je gezicht. Heb succes. Zet de zaak in beweging. Verras. En zoek al die duizenden kanalen die tegenwoordig beter werken dan een stokoud FM-net. Dan doet de NPO iets waar geen enkele De Mol aan durft te denken. In ieder geval is achterover leunen en over een paar jaar merken dat Radio 2 ook niet meer is wat ’t geweest is geen optie.

Blogger Jan Emous is voormalig redacteur en dj bij o.a. KRO, RTV Noord Holland, Omroep Max en Gooi & Eemlander.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*