Blog Jan Emous: ‘Niks aan de hand’

Je zal maar bij de NPO werken. Dan wordt ’t volgens media-ondernemer Ruud Hendriks hoog tijd om ontslag te nemen, want de online boot is gemist. En als je Ruud niet gelooft, ga dan toch maar weg, want de Ster-inkomsten daveren omlaag. En als dat nou óók niet klopt, ga dan toch maar ergens anders solliciteren, want de regering draait de geldkraan een stuk terug. En als je bij de NPO radio werkt, dan komt er bovenop al die rampen nog een: de jongeren luisteren niet meer.

Nee, het zit de creatievelingen bij de NPO echt mee, tegenwoordig. Nou is die Hendriks wat erg kort door de bocht (want zelf helemaal gericht op online dingen), roept de Ster-baas dat het allemaal reuze meevalt, gaat NPO-baas Shula Rijxman Rutte hopelijk persoonlijk uitleggen dat we zonder NPO voortaan alleen nog maar naar enorm sociaal betrokken ‘Help- ik-heb-geen-geld-meer-maar- een-BNer -gaat-me-redden’-achtige programma’s zullen moeten kijken en blijkt nu weer ineens uit onderzoek dat die jongeren helemaal niet massaal afhaken als het om ouderwetse radio gaat.

Ach. Tja. Ik zou zeggen: zie maar. Het reguleert zichzelf wel, ook zonder al die stellige meningen en meninkjes en al dan niet bewezen feiten. Het is bijvoorbeeld prachtig om te zien dat getalenteerde types die in Hilversum niet langer een platform bij de traditionele radio vinden dat gewoon lekker zelf hebben gecreëerd, online. En heerlijk divers en eigenwijs. In dit opzicht lopen de ouderen zelfs voor de muziek uit; ik heb ’t idee dat de gemiddelde online radiomaker niet tot de jongeren behoort.

En dus komt het allemaal goed. Momenteel valt op alle Hilversumse radiozenders te horen dat er dicht aangeschurkt wordt tegen het commerciële domein. Veel muziek. Veel plezier. Veel lol. Veel ego’s. Veel oppervlakkigheid. Dat houdt vanzelf op wanneer de vraag naar zoveel van hetzelfde afneemt. Er valt veel te kiezen, tegenwoordig, en dat is mooi. En ja, dat leidt tot versnippering. Is niet verkeerd. Het is aan de NPO radio om daar nou eens een pakkend en gewaagd antwoord op te vinden. Als ze durven.

Geef als eerste een reactie

Geef een reactie

Uw e-mailadres wordt niet gepubliceerd.


*